Tim Clancy: BiH može biti balkanska Švicarska, ali…

Vijesti 07. feb 201708:58 > 09:32
N1

Zabranjivajuće nizak nivo Jablaničkog jezera i evidentna ekološka katastrofa u proteklih mjesec dana uzrokovana nenajavljenim ispuštanjem vode na obližnjoj brani uzbunila je građane, ali i struku, ekološka i ribarska udruženja.

O dugoročnim posljedicama na ekosistem jezera se još niko ne usuđuje govoriti, spominju se samo decenije potrebne za oporavak.

O ovoj temi u jutarnjem programu N1 televizije govorio je Tim Clancy, stručnjakom za eko turizam i okoliš.

Riblji fond od 2 miliona ribljih jedinki je uništen. Da li je ovo stvarno ekološka apokalipsa i katastrofa kako se govori?

Jedina mogućnost ekološke katastrofe vidim u uništavanju ribljeg fonda. Da li je potpuno uništeno ne znam. Stručnjaci i ribari kažu da jeste, a Elektroprivreda kaže suprotno. Struka treba utvrditi. U BiH je problem nedostatak komunikacije i netransparentnost“, kazao je Clancy.

On je dodao da je Jablaničko jezero vještačko jezero napravljeno da proizvodi struju i da je potrebno da jedno neutralno tijelo kaže ko je odgovoran.

Svjetska organizacija za zaštitu okoliša WWF uvrstila je lokalitet Jablaničkog jezera u 200 najvažnijih eko prostora u svijetu. Sad je sve to potpuno uništeno…

Svake godine vidimo crvene alarme za kupanje u Jablaničkom zbog bakterija, septičke jame idu direktno u jezero. Veliki problem je smeće, utjecaj čovjeka, fekalije… Vidimo oscilacije nivoa vode što sprečava razvoj turizma. Jedan dan je predivno za turiste, a drugi dan vodostaj opadne za 10 metara“, rekao je Clancy.

Prethodne studije su upućivale da na ovom mjestu nije ni trebalo biti jezero… Smatrate li da odgovorno planiramo i brinemo o ekologiji?

Ekološko stanje u BiH je prilično loše. Bolje nego prije 10 godina, ali to ne govori puno. Mi imamo dobre zakone, ali nemamo dobro sprovođenje. Nemamo zakon o šumarstvu i vodi. Puno stvari se radi da bi se stvorio monopol, a nažalost ekološka svijest je na veoma niskom nivou“, smatra Clancy.

Prije nekoliko dana zanimljiva slika je kružila društvenim mrežama. Naime ministrica okoliša Švedske sa svojim saradnicama postavila je sliku i kazala da je švedska vlada feministička i da su im prioritet eko okolina… Jesmo li mi uopšte svjesni koliko nam je ekologija važna ili uglavnom plačemo kada voda dođe do grla?

Vidim jak lokalpatriotizam, ali kada dođe da se radi i obrazuje po pitanju ekologije puno je priče, a malo rada. BiH je posebna zemlja, prirode i naroda. Nema puno takvih mjesta na svijetu. Kada će svi biti svjesni toga, ne znam – ja još čekam. Oni koji žele stvoriti monopol ne shvataju da kada je svima dobro, biće i njima“, izjavio je Clany za N1.

Kakva bi reakcija bila da se ovo dogodilo u nekoj drugoj zemlji?

Ne bi se ni dogodilo u jednoj ozbiljnoj zemlji. Bila bi otvorena komunikacija, bilo bi upozorenja… Normalna država poštuje balans, a mi ne“, zaključio je gost emisije Novi dan na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.