Ambasadorica Claire Bodony: U BiH nema političke zrelosti

Vijesti 16. feb 201708:46 > 09:10
N1

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su Rezoluciju o napretku reformi u BiH na putu ka EU. U nacrtu dokumenta apeluje se da BiH prevaziđe svoje etničke i političke podjele na putu prema članstvu u EU i kako bi proces ocjenjivanja aplikacije za članstvo u Uniji bio uspješan.

Izlaslanik Evropskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda je kazao da BiH treba da se fokusira na reforme i izbjegava teme koje izazivaju razdore i mogu da uspore napredak BiH na putu ka EU.

O rezoluciji, odnosu francuskih zastupnika spram BiH u Evropskom parlamentu, pomoći Francuske BiH na putu ka EU, ekonomskoj saradnji u jutarnjem programu N1 televizije govorila je ambasadorica Francuske u BiH, Claire Bodony.

Evropski parlament jučer je glasao o Rezoluciji o BiH bez ijednog amandmana hrvatskih zastupnika koji su insistirali na federalizaciji BiH.

Evropski parlament je nezavisna institucija, odnosno zakonodavni organ. To nije EU u svojoj cijelini i oni mogu usvajati rezolucije. To što nisu usvojili amandmane hrvatskih zastupnika, jednostavno se tako desilo u ovom slučaju“, kazala je ambasadorica Francuske u BiH, Claire Bodony.

Glasanju je dan ranije prethodila rasprava između evropskih zastupnika. Hrvatski zastupnici su zagovarali federalizaciju, druga strana smatra da federalizacija vodi podjelama i tenzijama u državi. Član Kluba zastupnika Evrope nacija i sloboda u Evropskom parlamentu i francuske nacionalističke stranke Nacionalni front, Edouard Ferrand je čak izvještaj Dan Preda nazvao “naivnim” i da se njime ubija evropska nacija. Smatrate li da je federalizacija dobro ili loše rješenje?

Federalizacija je nešto što je čudno kao termin. BiH je već jedna federalna zemlja, sa FBiH i RS. Iza te riječi svašta se krije, i stvari koje to ne znače. Imala sam priliku reći da ustavna organizacija BiH određuje BiH. Promjena ustava je moguća, predviđena Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma. Ako poslanici iz BiH se dogovore da promjene Ustav, onda iskoristimo te instrument da se to učini. Nikoga drugog se ne tiče to, osim same BiH“, kazala je ambasadorica Francuske.

Bodony je naglasila da poslanici u Evropskom parlamentu govore u vlastito ime. “Nije na meni da komentiram što kažu. Evropski parlament ne pripada Vladi Francuske i oni mogu izraziti svoja mišljenja.”

Na pitanje da li jača radikalizam u Evropi, ambasadorica je kazala da ekonomske teškoće ne smiruju ljude.

Ljudi se boje, a kada se boje zatvaraju se međusobno. Na političarima je i na evropskom projektu da im da povjerenje u budućnost. To je nešto što očekuje EU i sve političare.

Francuska i sama ima problem sa terorizmom, na koji način se Francuska bori sa tim i koje preporuke daje BiH?

Sve policijske službe u Francuskoj vode stalne istrage, opasnost je stalna, to su rekli francuski zvaničnici. Policija radi izvanredan posao u saradnji s članicama EU. Imamo jako dobru saradnju s policijom BiH u prevenciji napada, kao i na sirijsko-iračkoj teritoriji gdje vodimo borbe protiv te opasnosti.

Francuska ambasadorica za N1 je kazala da se nada lijepoj budućnosti BiH, te da se političari trebaju skoncentrisati i jako puno raditi na bitnim pitanjima, a ne se vraćati u prošlost.

Prije dvije godine svi političari u BiH su se angažovali za budućnost BiH u EU. To je mjesto koje nudi viziju i vjeru u budućnost. EU u ovom trenutku istorije je budućnost koja je mirna i ekonomski stabilna.”

Koji je stav Francuske u vezi sa podnošenjem revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocid?

BiH je država koja treba donijeti odluku, odnosno Predsjedništvo jer ono radi na vanjskim pitanjima i oni trebaju donijeti konačnu odluku. Treba podsjetiti na neke stvari, rijetki su slučajevi revizije presuda i potrebno je da se ispoštuje rok od 6 mjeseci za podnošenje zahtjeva. Ako je pronađen odgovarajući dokaz nema razloga da se ne podnese zahtjev za reviziju, pravo na pravdu i istinu žrtava rata”, smatra Bodony.

Gošća emisije Novi dan na N1 je kazala da BiH i dalje ne pokazuje političku zrelost, te da je zbog toga i dalje u velikoj mjeri prisutna Međunarodna zajednnica.

Kada se izvana djeluje onda se ne poznaju dovoljno stvari, mogu se prevariti oni koji djeluju izvana. BiH ne pokazuje političku zrelost koja bi omogućila da predstavnici MZ budu manje prisutni. Nadam se da će ta zrelost doći što prije.

U nedjelju su izbori u Stocu, u Mostaru još izbora nema.

Tu sam već 2,5 godine i stalno mi se govori da smo blizu rješenja, a nismo. Kao demokratska zemlja strašno je i sramno da mladi ne mogu glasati zbog političkih pitanja ili nekakvih finansijskih razloga. Evropski put BiH će ići preko Mostara. Nije moguće da BiH uđe u porodicu demokratskih zemalja, a da se ne nađe demokratsko rješenje za Mostar.

Saradnja BiH i Francuske se pokazuje i na kulturnom planu. U cilju očuvanja i vrednovanja Hagade, Francuska će pomoći da se omogući širi pristup javnosti ovom vrijednom dokumentu Zemaljskog muzeja. U toku je projekat “Hagada bliža vama”.

Hagada sada nije dostupna javnosti. Zamislili smo da renoviramo prostoriju i napravimo uslove kako bi Hagada bila dostupna javnosti“, izjavila je ambasadorica Bodony.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.