Iz RS tvrde da nemaju neispunjenih dogovora prema MMF-u

Vijesti 22. feb 201713:40 > 13:45
Anadolija

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske (RS) danas su saopćili da taj bh.entitet nema neizvršenih dogovorenih mjera prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Navode da su iznenađeni izjavama koje dolaze iz Ministarstva finansija Federacije BiH u vezi sa stepenom izvršenosti obaveza iz aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) iz kojih proizlazi da su pojedinci iz RS-a odgovorni za neizvršavanje dogovorenih mjera prema MMF-u.

Stav Ministarstva finansija Republike Srpske je da su „prethodne mjere“ koje se dogovaraju s tom finansijskom institucijom dužne da izvrše institucije na svim nivoima vlasti, kako je to definirano Pismom namjere, a ne pojedinci.

“Iz izjave ministrice finansija Federacije BiH koja je objavljena u današnjem „Dnevnom avazu“, proizlazi da su ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija i stručnjak u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje Miodrag Kudić odgovorni za neispunjavanje ‘prethodnih mjera’ definiranih Pismom namjere iz decembra 2016. godine”, navodi se u saopćenju.

Ističu da je RS ispunila sve svoje „prethodne mjere“ iz dodatnog Pisma namjere.

“Ukoliko postoji bilo koja „prethodna mjera“ iz dodatnog pisma namjere iz decembra 2016. godine koju RS, Ministarstvo finansija ili ministar finansija nisu realizovali, spremni smo da uputimo izvinjenje javnosti”, stoji u saopćenju uz dodatak u kojem je navedeno i koje je to aktivnosti realizovala RS iz dodatnog Pisma namjera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.