"Federalizacija na teritoriji RS-a ne dolazi u obzir"

Vijesti 28. feb 201709:25 > 09:30
N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da Republika Srpska prihvata samo onu BiH koja je potvrđena Dejtonskim sporazumom i koja uvažava RS kao jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, te da federalizacija na teritoriji Srpske ne dolazi u obzir.

Čubrilović smatra da eventualne ustavne promjene moraju biti rezultat političke volje predstavnika dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda, u postupku koji je u skladu sa Ustavom BiH.

U ovom trenutku, kada je pred Evropskim parlamentom pokrenuto i pitanje preuređenja BiH i federalizacije, važno je naglasiti da za svaku ustavnu reformu u BiH dejtonska rješenja moraju biti osnova“, rekao je Čubrilović za “Glas Srpske”.

On je ocijenio da je neophodno izgraditi čvrstu političku, državnu, nacionalnu i ekonomsku viziju izlaska iz teškog stanja, te da to zahtijeva stabilnost i prosperitet, novu političku kulturu, bolju i odgovorniju vladavinu, bolji životni standard, te veću solidarnost.

Ističući da novo vrijeme nosi izazove, Čubrilović je rekao da je suština položaja i uloga Republike Srpske u tome da bude dovoljno ekonomski snažna da opstane i prosperira.

Samo ekonomski razvijena i na pravu i demokratskim principima zasnovana Republika Srpska ima perspektivu i garancija je vlastitog opstanka“, rekao je Čubrilović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.