Čavka za N1: Sve je krenulo od predmeta Zijad Turković

Vijesti 02. mar 201718:04 > 18:34
N1

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Oleg Čavka posljednjih je sedmica u fokusu pažnje ovdašnje javnosti. O razlozima medijskog interesovanja, postupcima, istragama, napisima i aktuelnim pitanjima, s Čavkom smo razgovarali u Danu uživo na N1 televiziji.

Drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci se protiv njega otvarala krivična istraga, ali Disciplinska komisija nije ga suspendovala.

Ja sam u svojoj karijeri koja traje od 2005. godine navikao na prašinu. Prate me prašine zbog velikih predmeta na kojima sam radio, a radio sam najteže predmete i svašta sam prošao i svašta vidio i čuo. Ovo sad što se dešava je kulminacija loših stvari koje se dešavaju u pravosuđu BiH, ali čini mi se da smo na putu raspleta i na putu za neke promjene koje su evidentno neophodne u tužilaštvu i pravosuđu. Od predmeta Zijad Turković sam pod stalnim udarom i trpim dva-tri krivična postupka koja su do sada bila uglavnom bezuspješna“, komentarisao je Čavka.

O tome kome “smeta”, kako je sam govorio, gost Dana uživo je rekao: “To je teško i složeno pitanje. BiH još od rata pa na ovamo djeluje u sjeni jedne paraobavještajne strukture koja strahovito vuče konce i danas i koja je djelovala tokom rata i dijelovi te službe su izuzetno aktivni i imaju uporišta u svim segmentima društva. Te obavještajne strukture su umiješane u puno loših stvari koje su se dešavale u Sarajevu naročito tokom rata i zbog sumnjivih događaja koja se etiketiraju kao politička ubistva“.

Tužilac Božo Mihajlović danas je podnio ostavku. Na pitanje kako komentariše ovaj slučaj, s obzirom na to da ga je Čavka prozvao vođom hajke protiv njega je kazao: “Ostavku ne želim komentarisati, međutim u prvim izjavama sam njega etiketirao kao kolovođu cijele te priče, iako mi pomalo nije bila ni jasna njegova uloga u tome. On je taj koji je pokretao krivične postupke protiv mene i nikad mi nije bilo jasno šta je to razlog zašto uporno nasrće na mene kao tužioca. U ovom posljednjem slučaju koji je bio aktuelan je slučaj da je Sena Uzunović istraživala mene kao osumnjičenog u predmetu u kojem je kazala da postoji neki osumnjičeni koji je bio pod mojim nekakvim pokroviteljstvom. U tome je provedena istraga koja je završena na način da nije bilo dokaza i da nije ništa pogrešno urađeno s moje strane. No, kada je otkriveno da je pod potpisom Bože Mihajlovića oduzet veliki novac, tužiteljica je nakon otkrivanja nestanka novca primila naredbu od Bože Mihajlovića da izmisli dokaze protiv mene i SIPA odbija nalog tužioca protiv mene iz razloga jer SIPA smatra da nema dokaza za pokretanje krivičnog djela“.

Kada se Čavka sumnjičio da je ukrao telefon, reka je da je neumjesno da istragu vodi Dubravko Čampara. Na pitanje da li smatra da je i on umješan u napade protiv njega je istakao: “To je bilo moje očitovanje zbog naših personalnih odnosa. Realna je bila takva situacija da se moglo posumnjati na mene jer sam nosio telefon i pokušavao da nešto radim, ali telefon je nađen na svom mjestu i otpala je ta priča o krađi telefona“.

U medijima se često Čampara naziva rukovoditeljem SDA klana, a on, zajedno sa kolegicom Dijanom Kajmaković, voditeljom SBB klana.

Čavka je za N1 to komentarisao te rekao kako takvo pitanje treba biti postavljeno i Čampari kao i Kajmaković, ali da on nikada nije bio dio te strukture.

Vidjećete da sam do sada ja optužio premijere, hapsio predsjednike Federacije i moji predmeti su uglavnom završili uspješno. Apsolutno ne vidim nijedan opipljiv razlog da bi mene etiketirali kao bilo čijeg. Meni su i prije spočitavali da sam SDA, nakon toga da sam ‘crven’, pa i Radončićev“, rekao je.

Glavni tužilac Goran Salihović je suspendovan jer je osobama koji nisu tužioci, poput Hasana Pleha, dao da rade tužilačke poslove. U tom slučaju su njega sumnjičili za sporazum o priznanju krivice koji Pleh nije odobrio.

Tom prilikom, kada je zaključen sporazum o priznanju krivice, osumnjičeni je krijumčario duhan, a ta vrsta kriminaliteta ne predstavlja takvu oblast kriminaliteta za tako opasnu društvenu pojavu da bi išao u zatvor na duži period. Moj ‘grijeh’ je jer sam tokom tog postupka držao svoj stav, a ne Hasana Pleha“, komentarisao je Čavka za N1.

Čavka je u programu N1 ispričao i zašto su ga prozvali “Haker iz Breze”.

Taj nadimak mi je dala ili urednica Oslobođenja ili supruga jednog kriminalca koji je dobio 40 godina. U periodu kada su se dešavale neke krupne stvari u Tužilaštvu tokom 2011. godine, kada su propadali veliki predmeti poput Dodika, Lagumdžije, desile su se čudne situacije na koje sam pokušao ukazati na satiričan način – u ”lažnom” uputstvu. U mailu je stajalo da je tužiocima zabranjeno da prate određene medije i sve je bilo šaljivog karaktera. To sam poslao svim tužiocima i to je kružilo kao šala kojoj su se svi smijali, kao i tadašnji glavni tužilac, koji nije pravio problem kada je otkrio ko je poslao. No, nakon njegove suspenzije, Božo je u tome vidio disciplinski postupak da se tužioci ne smiju šaliti. Žalosno je da novinari i mediji ne znaju šta je pojam hakerisanja. Ja vjerujem da bih to ponovio“, naveo je Čavka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.