Sindikalci postigli dogovor sa Upravom Željeznica RS

Vijesti 03. mar 201714:22 > 14:22
N1

Predstavnici radnika Željeznica Republike Srpske (ŽRS) danas su u Doboju, nakon mirne protestne šetnje, uspjeli postići dogovor sa članovima Uprave ovog preduzeća, potvrdio je Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS.

“Tražili smo da se Uprava obrati radnicima, ali uslijedio je odgovor da će primiti predstavnike sindikata i šest radnika iz radnih jedinica. Na sastanku smo tražili da se obustavi primjena Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta do donošenja programa zbrinjavanja viška radnika, kao i usvojeni Pravilnik o radu i njegova primjena, zatim isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, te pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave na čelu sa generalnim direktorom, kao i da se poštuju izvršne sudske presude”, izjavio je za Cvjetković.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da će primjena Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta biti obustavljena na tri mjeseca dok se ne izradi pravilnik o zbrinjavanju, a da Pravilnik o radu neće biti u primjeni dok se ne uskladi Pravilnik o sistematizaciji sa prijedlozima sindikalaca.

“Dogovoreno je da ćemo danas imati isplaćenu platu, a da će se o drugim troškovima u roku od sedam dana odlučiti, kako to riješiti”, rekao je Cvjetković i dodao da su smjenu Uprave tražili od Nadzornog odbora.

Na pitanje jesu li zadovoljni postignutim dogovorom, Cvjetković je rekao da ne može reći da su zadovoljni, ali da sa druge strane nisu ni očekivali da će danas riješiti sve probleme.

“Ostavili smo rok od sedam dana, pa će se poslije sastati sindikati i donijeti odluku šta ćemo dalje. Da li ćemo nastaviti dalje sa sindikalnom borbom u skladu sa zakonom, ostaje da vidimo.”

Okupljanje željezničara počelo je jutros u dest časova ispred platoa Željezničke stanice u Doboju, odakle su krenuli u protestnu šetnju do Upravne zgrade ŽRS. Cvjetković je zadovoljan odzivom radnika.

“Nezadovoljstvo radnika i predstavnika sindikata je opravdano. To je prvi korak, da iskažemo nezadovoljstvo na razmatranje i analizu svima u Republici Srpskoj, počev od Upravnog i Nadzornog odbora, Skupštine akcionara ŽRS, minisitarstva i Vlade RS da vide šta raditi sa ŽRS, da li će se uopšte tražiti odgovornost za one koji su nas uveli u ovakvo stanje, a to nisu radnici, nego predstavnici Uprave i njihovi mešetari”, dodao je Cvjetković.

Nadzorni odbor ŽRS, na prijedlog Uprave, donio je 21. februara novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, a 22. februara novi Pravilnik o radu, koji su od danas na snazi.

U okviru ŽRS djeluju Sindikat željezničara RS, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.