Vukušić za N1: Teško da će Haag biti sklon puštanju Mladića

Vijesti 23. mar 201711:02 > 11:05
N1

Proteklih dana sa velikom pažnjom prate se vijesti iz Haaga, gdje je u toku žalbeni proces u slučaju Prlić i drugi. Ratko Mladić je u međuvremenu tražio privremeno puštanje na slobodu zbog teškog zdravstvenog stanja.

Sutra, 24. marta, navršava se godina dana od kako je donesena prvostepena presuda Radovanu Karadžiću.

O ovim temama u okviru Novog dana razgovarali smo sa Ivom Vukušić, jednom od najvećih hrvatskih istraživačica rada Haaškog suda, koja nam se Skypeom javila iz tog holandskog grada.

Ona tvrdi da će Haaški sud teško biti sklono puštanju Ratka Mladića.

“On ima dobru njegu, a i sam se zahvalio doktorima na tome. Rekao je da ne bi preživio bez njih. Sud ne želi da im se desi ono što se desilo sa Miloševićem, odnosno da važan optuženik umre”, kazala je za N1.

Presuda Ratku Mladiću najavljena je za kraj ove godine, odnosno novembar mjesec, a kakva presuda se očekuje?

“Nagađanja su nezgodna. Ustručavamo se nagađati. Sud je već sudio njegovm saradnicima na mnogim predmetima. Izenađenje bi bilo da se krene u smjeru oslobađajuće presude”.

Žalbeni proces protiv Karadžića je krenuo, a takve stvari se odrađuju iza kulisa – pojasnila je.

“Očekuje se da advokati i suci raspravaljaju o ragumentima, pa da krene žalbena rasprava. Presuda je napisana na 2.600 stranica, i dugo će trebati da se to privede kraju”, potvrdila je.

Žalbeni proces se ne očekuje prije naredne godine, a najverovatnije će trajati tri godine, odnosno još dvije, stoga će se morati još čekati.

O tome koliko je Haag bio uspješan od svog osnivanja do danas – kazala je da je bilo kontroverzi, ali da nema bjegunaca, te da potencijalnih optuženika ima još.

Govoreći o pomirenju, Vukušić je kazala da se time treba lično baviti, i da Sud nema nikakve veze s tim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.