Smijenjen zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić

Vijesti 23. mar 201711:47 > 12:18
N1

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržao zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministra BiH putem smjene ministrice odbrane BiH Marine Pendeš i njenog zamjenika Borisa Jerinića.

Za njihovu smjenu glasalo je pet poslanika, 21 je bio protiv, a pet suzdržano.

Predstavanički dom je podržao zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministra BiH putem smjene zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića, s 20 glasova „za“, devet protiv i dva suzdržana glasa.

Naime, nakon okončane rasprave o zahtjevu za glasanje o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, čiji su podnosioci poslanici Demokratske fronte i SDP-a BiH, a koji se odnosio na  smjenu ministrice odbrane BiH Marine Pendeš kao i njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića, glasalo se odvojeno za smjenu Pendeš i Jerinić, a potom i za smjenu Jusića.

Pred poslanicima će se naći i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi po hitnom postupku.

Između ostalog, bit će razmatrana i Informacija u vezi s izradom Prijedloga zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH, koju je pripremilo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Poslanici će razmatrati i izvještaje Komisije Kolegija o postizanju saglasnosti o svim tačkama dnevnog reda koje su razmatrane na prethodnoj sjednici.

Naime, svi prijedlozi zakona i izvještaji s dnevnog reda prošle sjednice Predstavničkog doma upućeni su Kolegiju Doma na naknadno usaglašavanje, jer ništa od predloženog nije imalo entitetsku većinu iz Republike Srpske.

Ovakvu situaciju izazvalo je neprisustvo poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) toj sjednici, te odluka poslanika stranaka okupljenih u Savez za promjene da ne glasaju o tačkama dnevnog reda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.