Sead Jusić: Ponovo bih isto postupio

Vijesti 23. mar 201714:30 > 14:34
N1

Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH kojem je danas izglasano nepovjerenje na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u izjavi koju je dao u Briselu nešto prije izglasavanja odluke, naglasio je da bi isto postupio kao i 9. januara ove godine.

Jusić je tog dana potpisao odluku da počasna jedinica Oružanih snaga BiH može biti anagažovana u obilježavanju Dana Republike Srpske.

“Apsolutno bih uradio isto, jer moja funkcija nije važna. Tog momenta je važnije bilo zaustaviti dva procesa. Jedan koji se dešavao kod pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda, jer su neodgovornim politikama dovedeni da biraju između RS i BiH. Otišli su prije 9. januara sa posla ne znajući hoće li se 10. vratiti. S druge strane, Bošnjaci, redom razni komandiri, komandanti, počeli su biti veći od članova Ustavnog suda, analizirajući trebaju li nešto izvršiti ili ne trebaju“, kazao je Jusić i dodao:

“Ništa ja nisam uradio samoinicijativno, u Ministarstvu postoji sistem odlučivanja u kojem učestvuju ministrica i nas dvojica zamjenika, a potpis je samo tehničko pitanje. U kontekstu rješavanja problema koji je nastao, kada smo dogovarali i razgovarali kako se to može riješiti da se ne dese ova dva procesa, naravno, po cijenu bilo čega, isto bih postupio. Ubijeđen sam da je ta odluka dovela do toga da imamo jače Oružane snage i Ministarstvo odbrane, nikako slabije.“

Zastupnički dom PS BiH danas je prihvatio zahtjev poslanika Socijademokratske partije i Demokratske fronte da se smjeni Jusić. Predsjedavajući tog doma Šefik Džaferović prihvatio je prijedlog SBB-a da se glasa odvojeno o smjeni ministrice odbrane Marine Pendeš i njenog zamjenika Borisa Jerinića. No, ovaj prijedlog nije dobio dovoljno glasova da bi oni bili smijenjeni.

Odluka o smjeni Jusića postat će pravosnažna ukoliko je potvrdi i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.