Započeo treći energetski samit u BiH

Vijesti 05. apr 201713:50 > 13:54
New Event

Treći energetski samit, podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) putem njihovih energetskih projekata u BiH, započeo je jučer s radom u Neumu.

Obraćajući se brojnim pedstavnicima energetskog sektora iz BiH ali i Evrope, američka ambasadorica Maureen Cormack je naglasila kako se BiH mora fokusirati na zahtjeve Energetske zajednice kojima se mogu aktivirati sjajni energetski potencijali koje BiH neosporno ima, ali i čim prije pristupiti kreiranju državne Energetske strategije koja će donijeti dobrobit gradjanima BiH. Ambasadorica Cormack je izrazila očekivanje da će današnja suradnja energetskog sektora i medija pomoći građanima u razumijevanju obaveza zemlje koja je poznati izvoznik električne energije.

Njemačka ambasadorica Christiane Hohmann je istakla važnost zajedničkog djelovanja američke i njemačke vlade u podršci svim akterima be-ha energetskog sektora u cilju ispunjavanja obaveza koje su pred BiH za uspostavljanje napredne i učinkovite energetike u zemlji.

Podsjećajući da su dvije najbitnije nezavisnosti svake države upravo energetika te hrana, federalni premijer Fadil Novalić istakao je kako BiH mora zadržati svoju energetsku nezavisnost i obećao intenzivnije pokretanje energetskih projekata u Federaciji BiH već do konca ove godine.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Sinno Kaldoun je napomenuo da je regulacija energetskog sektora osnova za daljnji razvoj te da su svi donatori u BiH rješeni da pomognu regulativu, aktiviranje energetskih potencijala naše zemlje te stvaranje Energetske strategije za čitavu BiH.

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, je pak izrazio nezadovoljstvo nedostatkom regulative u BiH, pogotovo u sektoru gasa i to prvenstveno u Federaciji BiH:

„BiH ne da ima loš zakon o gasu, već nema nikakav. U tom sektoru je pravi kaos, pogotovo u Federaciji BiH što neki koriste za osobno profitiranje“, istakao je Kopač naglašavajući da jedino vladavina prava i u energetskom sektoru može aktivirati be-ha potencijale, privući investitore te zaštiti potrošače energije u zemlji. „Ako BiH ne može odgovoriti zahtjevima Energetske zajednice, koji su predsoblje EU, kako će sutra odgovoriti daleko zahtjevnijim upitima za pridruživanje evropskoj obitelji“, zapitao je Kopač.

Treći energetski samit, koji završava s radom 6. travnja, nastavak je dijaloga ključnih aktera u energetskom sektoru u BiH s ciljem unapređenja regulatornog okvira, otklanjanja prepreka za investiranje i stvaranja povoljnijeg tržišno orijentisanog ambijenta. Teme koje se u nastavku samita razmatraju su budućnost tržišta električne energije, strateško planiranje u sektoru malih hidroelektrana, potencijal tržišta energetske efikasnosti, zajednički program za bioenergiju i reforma šema poticaja za obnovljive izvore energije.

Inače, i ovaj Treći energetski samit organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTiEO), Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK), Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (RERS).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.