"EU se mora odreći kompleksa, ne može upravljati Turskom"

Vijesti 17. apr 201720:55 > 21:14
N1

Evropska unija ne treba držati lekcije Turskoj jer je pala na problemu izbjeglica, kazao je Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja tursko-bosansko prijateljstvo "Bosfor" koji je gostovao u emisiji N1 direktno posvećenoj referendumu u Turskoj.

Pored Halilovića, gosti emisije bili su još vanjskopolitički analitičar Hajrudin Somun i Nebojša Vladisavljavić sa Fakulteta političkih nauka Beograd.

Da li će nestati demokratija u Turskoj, kako upozoravaju pojedini ugledni profesori iz ove zemlje?

Halilović: Ovo su pretpostavke. Građani su promjene izabrali na demokratski način. Mi ne podržavamo nikoga lično u Turskoj, niti poziciju ili opoziciju, nego podržavamo prijateljski odnos Turske prema balkanskim zemljama. EU govori o demokratiji i vlasti u Turskoj kako da upravlja zemljom, a Turska je imala državu hiljadu godina dok pojedine evropske zemlje nisu ni znale šta je država. To je paradoks da oni Turskoj govore kako će upravljati državom.

Ide li Turska u neoosmanizam?

Vladisavljavić: Treba reći da je AKP partija, kada se uključila u vlast 2000. godina, doprinijela demokratizaciji vlasti, te ublažila sukobe sa Kurdima. Prethodne sekularne vlasti su vodile represivne mjere prema najvećoj nacionalnoj manjini u Turskoj. Zanimljivo je da jedna takva stranka tako brzo iz jednog modela demokratizacije pređe u model totalitarizma. Ove promjene će svakako učini da Turska liči na latinoameričke diktature iz 80-ih godina prošlog stoljeća.

Zašto je došlo do promjene?

Somun: Ovo je također vrijeme kada je trulo u liberalnoj demokratiji gdje se sva politika odvija u okviru jedne stranke, a tom strankom vlada jedan lider. AKP stranka spada u taj model “partikratije” – gdje ljudi idoliziraju lidere.

Poljuljani su odnosi između Turske i EU već neko vrijeme. Da li će se ti odnosi nastaviti pogoršavati?

Vladisavljavić: Odnosi će biti još gori ako Erdogan provede referendum u vezi smrtne kazne. Moramo se podsjetiti da su odnosi narušeni prije nekoliko godina kada je vlast u Ankari na represivan način okončala proteste. Mnoge članice, posebno u posljednje vrijeme, govore da Turska nikada neće ući u EU.

Okreće li Turska leđa EU?

Halilović: Evropa se mora odreći svoga kompleksa da vlada i tutoriše drugima. Evropske vrijednosti su pale na problemu izbjeglica kada su evropske zemlje digle žice i zidove ljudima koji su bježali i spašavali živote. Evropa ne može sada da diriguje kao nekad kada su imale jednog bolesnika na Bosforu. Sad je taj bolesnik ojačao i oni mogu sarađivati samo kao partneri. EU decenijama traži smicalicu kako ne bi Tursku primila u ovu zajednicu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.