Mektić o aferi "službeni automobil": Primitivan način

Vijesti 20. apr 201712:28 > 13:35
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić za N1 komentarisao je aferu "službeni automobil" nakon što je utvrđeno da je Sebija Izetbegović, supruga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koristila službeni automobil registrovan na Predsjedništvo BiH.

Mektić je kazao da je to zloupotreba službenog vozila i vozača u privatne svrhe.

“Nije mi jasno da najodgovorniji funkcioneri na jedan tako primitivan način zloupotrebljavaju položaj”, kazao je Mektić.

Reporterka N1 pitala je ministra sigurnosti da li je moguće opravdati ovaj propust, i ima li regulisano to negdje u zakonu – odnosno da supruge članova Predsjedništva BiH u ovom slučaju koriste službena vozila te institucije?

“Što se zaštite tiče, štićenih ličnosti, one su propisane pravilnikom Vijeća ministara, takva zaštita se obezbjeđuje i odnosi se na pojedince, nosioce određenih funkcija”, kazao je Mektić za N1.

“Takva vrsta pratnje i zaštite se na odnosi na članove porodica tih ličnosti, propisi to ne poznaju. U slučaju prijetnje ili ugroženosti – na njih se odnosi zaštita kao i na sve druge građane BiH”, naglasio je Mektić.

Drugim riječima, da Sebija Izetbegović koristi službeno vozilo Bakira Izetbegovića, odnosno službeno vozilo i vozača člana Predsjedništva BiH – nije u skladu sa pravilnicima i odlukom?

“Mogu da navedem da u vozilu i na tom službenom putu do Tuzle nije bilo pripadnika policije”, kazao je Mektić.

A da li visoki funkcioneri trebaju biti primjer građanima? Mora li se u svakoj situaciji ići službenim automobilima, na bilo koju lokaciju?

“Mislim da prije svega moramo biti odgovorni. U ovakvoj situaciji moramo služiti kao primjer, i biti u službi građana. Što se mene tiče, bez obzira kako je to propisano. Ja službeno vozilo koristim, a trebamo ga koristiti samo kada izvršavamo službene poslove i zadatke. To treba odvojiti od privatnog života i putovanja, a na taj način utjecati na moralni kredibilitet u tom smislu”, ocijenio je Mektić.

On smatra da je pored zakonske – to je i moralna odgovornost. A zašto izostaje odgovornost, i zašto niko nije odgovarao do sada, ili podnio ostvaku, što je bio slučaj u evropskim zemljama?

“To je nedostatak odgovornosti, nefunkcionisanja zakona. Nosioci funkcija su se izdigli iznad zakona, iznad odgovornosti prema narodu i građanima. To je nefunkcionisanje pravne države, a o tome sam više puta govorio”, izjavio je Mektić za N1.

On je na koncu razgovora za N1 ocijenio da pored sitnihi kršenja zakona i nepoštivanja – cijeli slučaj govori o neradu pravosuđa, u korist naroda ili zakona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.