Kurspahić: Profesionalno, odgovorno i nezavisno pravosuđe

Vijesti 21. apr 201708:26 > 08:27
N1

Ured disciplinskog tužioca će dosljedno provoditi svoj mandat zaštite integriteta pravosuđa kroz disciplinske postupke protiv sudija i tužilaca koji su počinili disciplinski prekršaj, ali i kroz zaštitu integriteta pravosudne funkcije i ličnost nosioca iste od neosnovanih pritužbi.

“Naš cilj je jasan – profesionalno, odgovorno i nezavisno pravosuđe u BiH”, izjavila je u intervjuu za Oslobođenje novoizabrana glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić.

Po njenim riječima, najveći broj pritužbi koje Ured zaprimi odnosi se na nezadovoljstvo sudskim i tužilačkim odlukama i dužinom trajanja postupaka koji se vode pred sudom i tužilaštvom. Svakako, ima i pritužbi koje se odnose na ponašanje nosilaca pravosudnih funkcija neprimjereno funkciji koju obavljaju.

“Pritužbe sa navodima povrede službene dužnosti u najvećem broju podnose stranke, učesnici u sudskim postupcima i osumnjičeni u istragama koje vode tužilaštva. Na ovakve pritužbe otpada više od polovine zaprimljenih pritužbi dok su, s druge strane, samo u dva posto slučajeva ovakve pritužbe osnovane i nakon istrage Ureda rezultiraju pokretanjem disciplinskog postupka. Ovo je i razumljivo jer su ovi podnosioci pritužbi lično zainteresirani za ishod sudsko-tužilačkih postupaka na način koji im pogoduje, te su u suprotnim slučajevima nezadovoljni sudskim i tužilačkim odlukama”, kazala je Kurspahić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.