Stranci bi dali novac, ali BiH nema projekte

Vijesti 17. dec 201418:54 > 19:02
N1

UNDP će u narednih pet godina uložiti 125 miliona dolara za socijalno-ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. To je samo jedan u nizu napora međunarodnih organizacija da nam pomognu. No na beogradskom samitu smo vidjeli da baš i nemamo spremnih projekata za finansiranje, a vrijeme donacija je davno prošlo.

Proteklih dvadestak godina NR Kina u BIH investirala je svega 70 miliona eura i to uglavnom u energetske projekte putem različitih konzorcija. Da se stanje neće uskoro promijeniti pokazuje samit u Beogradu gdje je BiH dobila samo grant sredstva od osam miliona dolara. Kreditna linija od deset milijardi je na raspolaganju, no potrebni su gotovi projekti koje BiH nema

“BiH je u prethodnim godinama u odnosima sa NR Kinom bila orijentisana na uvoz i na primanje pomoći po raznim osnovama. Samit koji je održan nedavno kao i raniji samiti morao bi biti posljednji slučaj da samo naši političari govore o nekom prijateljstvu, saradnji i donacijama, a isključivo bi svaki naredni trebao biti prezentacija realizovanih ili pripljemnih projekata”, kazao je Igor Gavran.

BiH ima određene projekte prije svega enegetske koje su eleketroprivrede davno pripremile. Gotovi projekti su nemogući dok se ne sagleda cijeli potencijal i ulaganja.

“Nadam se da ćemo ovdje imati značajnih ulaganja i da će sve to biti pripremljeno, jer prema našim podacima, odnosno podacima MVT, dosadadašnja ulaganja iznose 3 miliona KM i uglavnom se radi o drvnom sektoru i sektoru trgovine”, rekla je Jasmina Dževlan.

Zbog nemogućnosti političkog dogovora oko uspostave mehanizma koordinacije, BiH su zaobišla značajna sredstva i EU. Jučer je objavljeno da ćemo za period od 2014-2017, dobiti 165,8 miliona eura i zapravo smo posljedni u regionu kada su u pitanju sredstva za podršku evropskom putu.

Sve navedeno  govori o kapacitetima političke vlasti i javne uprave da apliciraju sa relevantnim  projektima i zahtjevima za subfinasiranje iz IPA programa. Isti je slučaj i sa investitorima ili kreditorima kao što su primjerice kineski.

“Prvi krupan uzrok jeste da politička elita u BIH već dvije decenije ni na kakav način ne demonstrira ni želju ni znanje za rast i razvoj. Drugi razlog jeste pitanje ko bi to trebao da napravi te projekte, ko u javnoj upravi, koja  institucija, ako znamo da je cjelokupni javni sektor politički plijen da se tamo zapošljava nekompetni kadrovi koji ne mogu odgovoriti ovim izazovima”, izjavio je Adis Arapović.

U ovom trenutku postoji nepotrošenih najmanje milijardu maraka, kreditnih i drugih linija na koje BiH plaća penale. Najveći dio novca predviđen je za koridor VC gdje je trebalo deset godina da se deblokira masovna gradnja.