A Ostali: Olimpijada Bošnjaka, Srba i Hrvata u matematici?

Vijesti 27. apr 201714:55 > 15:18
Ilustracija/Morguefile

Matematička olimpijada Bosne i Hercegovine održat će se 13. i 14. maja 2017. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Twitter

Šest najuspješnijih učesnika sa ovog takmičenja plasirat će se na Međunarodnu matematičku olimpijadu koja će se održati od 12. do 23. jula 2017. godine u Rio de Janeiru u Brazilu.

Po nekoj logici određene su i kvote za učešće na ovom takmičenju. Tako će Federaciju Bosne i Hercegovine predstavljati 20 učenika Bošnjaka i 10 učenika Hrvata dok će Republiku Srpsku predstavljati 15 učenika. A gdje su Ostali?

Odgovor na ovo pitanje pokušali smo pronaći kod dr. Vidana Govedarice, predsjednika Društva matematičara Republike Srpske, organizatora ovogodišnje bh. olimpijade.

“Na ovom takmičenju niko ne vodi računa o naciji. Evo, recimo, u Republici Srpskoj se plasira najboljih 15 bez obzira na naciju. Isto je i sa ostalim takmičenjima ovakve vrste. To je vezano za podjelu ove države, kako je ona ustrojena. Takmičenja su podijeljena, jedno se provodi u bošnjačkom, drugo u hrvatskom dijelu. Vi provedite jedno takmičenje, meni će to biti najlakše. Šta ćemo kad živimo u ovakvoj državi?”, kazao je Govedarica za N1.

Dodaje da je ovakav slučaj bio i prethodnih godina. 

“Možda bi bolje bilo da sam napisao Federalno takmičenje. Ta dva takmičenja provode se u kantonima sa hrvatskom i bošnjačkom većinom. Ja bih najviše volio da se to definiše precizno, kako da ih imenujemo”, dodao je on. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.