Željka Cvijanović: Ovo je frustrirajuće

Vijesti 29. apr 201709:02 > 09:07
N1

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je postalo frustrirajuće da u BiH postoji toliki nivo neiskrenosti, da su svi slatkorječivi i vole pričati o reformama, evropskom putu, stabilnosti koju daju MMF i Svjetska banka.

A na kraju – kada izađu na praktični teren – pokažu da nemaju ni kapaciteta, ni parlamentarne većine, niti iskrenosti da se prema tim pitanjima odnose na odgovoran način.

“U kontekstu aranžmana sa MMF-om i održanja toga aranžmana, on je tu i živ je, dakle postoji, ali nije funkcionalan, s obzirom na to da nismo u mogućnosti da povlačimo tranše, niti da idemo u naredne korake koji su bili definisani. Dakle, kašnjenje je evidentno. Ako me pitate kada će stvari biti riješene, ja to ne znam jer to ne zavisi od Vlade Srpske, niti od ijedne institucije Republike Srpske. Koalicije koje postoji na nivou BiH i na nivou Federacije BiH /FBiH/ treba da raščiste stvari”, istakla je Cvijanović.

Ona je za portal Vijesti pojasnila da u vezi sa aranžmanom sa MMF-om nije riječ samo o usvajanju izmjena Zakona o akcizama, već i o nekim drugim stvarima.

“Postoji i analiza koja treba da se uradi u telekomima u okviru FBiH, ‘BH Telekoma’ i ‘HT Eroneta’. Koliko sam imala priliku da vidim, tu postoji mnogo nepoznanica i ne postoji baš potpuna opredijeljenost da se ide u tom pravcu. To je, takođe, jedan od važnih uslova MMF-a, uz set Zakona o akcizama”, precizirala je Cvijanović.

Takođe, dodaje ona, u MMF-u su se žalili da nisu dobili potpisanu odluku, odnosno rješenje ili zaključak Savjeta ministara BiH koji se odnosio na ograničenje javne potrošnje u pogledu novih zapošljavanja i troškova te vrste.

“Dakle, ostao je cijeli niz neriješenih pitanja s kojima smo ušli u ovu kalendarsku godinu. Zadovoljstvo je moje utoliko što smo mi u Republici Srpskoj izvršili svoje obaveze još u decembru. To nije bilo jednostavno, ali smo bili opredijeljeni da završimo taj dio posla. Ako već potpišemo neki dokument, ako stojimo negdje sa ostalima i pričamo o reformama, onda smo smatrali da je sasvim normalno, pristojno i odgovorno da izvršimo svoje obaveze. Utoliko se razlikujemo od ostalih nivoa vlasti”, naglasila je premijerka.

Ona je ocijenila da bi bilo mnogo lakše i bolje da su svi izvršili svoje obaveze kako bi se mogla “povući” tranša MMF-a, jer je riječ o jeftinom novcu, koji bi svima pomogao.

“No, stvari se nisu desile. Pa dobro. Nema nikakvog scenarija koji znači da će zbog toga nastupiti krah. Nema nikakvog kraha, samo bi nam bilo lakše i jednostavnije”, kaže Cvijanović.

Prema njenim riječima, u ovome se postavlja veće pitanje koje nije finansijske prirode, jer se u BiH pokazuje nemoć da bude realizovano bilo šta što je dogovoreno.

“Dakle, uvijek neko nekoga koči. Meni to postaje frustracija i kažem da je nama u Republici Srpskoj to gubljenje vremena. Da li se to nekom sviđa ili ne, da li voli da to čuje ili ne, ja tu ne mogu pomoći”, ističe premijerka.

Govoreći o proteklom “Jahorina ekonomskom forumu”, gdje je bila jedan od govornika na panelu koji se tiče evropske perspektive, Cvijanović je ocijenila da je u ovom momentu to neizvjesnost, a postoji više stvari i uzroka zbog čega je to tako.

“Jedna stvar je BiH, ovakva kakva jeste, koja ne može ili nije u stanju da ispuni onaj dio obaveza koje dobrovoljno na sebe preuzme, a kamoli neke stvari koje bi eventualno bile nametnute kao imperativ. Druga dimenzija su odnosi u regiji koji značajno otežavaju ono što se zove naš zajednički put ili kretanje ka Briselu”, navela je Cvijanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.