Bajramović: Ja sam najveći kritičar vlasti

Vijesti 02. maj 201717:35 > 17:53
N1

Gost Dana uživo bio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović koji je govorio o pitanjima radničke klase.

Na pitanje da li je on legitiman predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH je odgovorio: “Savez samostalnih sindikata BiH je prije svega legitiman kao organizacija a dugo godina su osporavali njegov legitimitet. Dugo godina se vodio i proces na sudu, odnosno do onda kada sam došao za predsjednika i završili smo taj posao u tri etape. Tad je u Briselu i Ženevi i našim institucijama Savez konačno registrovan a na tužbi se moj potpis nalazio“.

O tome da li je on stvarni borac za prava radnika je kazao: “Otkad sam na čelu Saveza imamo bitku koju smo dobili a to je pravna legalnost Saveza koja je osporavana iz raznih krugova. Mnogi zakoni su sačuvani zahvaljujući organima koje predvodim, i treće je da smo jedini u regiji uspjeli da ispregovaramo potpisivanje opšte kolektivnog ugovora bez bilo kakve arbitraže“.

Što se tiče ovog akta o kolektivnim ugovorima, to je temeljni akt u kome su propisana obavezujuća prava radnika iz kojih prozlaze granski ugovori. Dakle tu su propisani minimalna plata, topli obrok, regres, karta na osnovu kojih radnici mogu tužiti i dobiti na sudu i naplatiti to sve. Problem u tom opštem kolektivnom ugovoru je ta Vlada na čelu sa premijerom Novalićem koja je rekla nakon potpisivanja ugovora da će proširiti taj kolektivni ugovor da vrijedi za sve radnike na području FBiH, međutim to do dana današnjeg nisu uradili. Radnici moraju, i sindikat prije svega, ukoliko ne bude granskih ugovora, tek onda da pokažu zube.
Moramo da organiziramo proteste i tada su to ciljani protesti“, naveo je Bajramović za N1.

Bajramovića mnogi nazivaju produženom rukom vlasti i ističu da se on zapravo bori za svoju fotelju a ne za radničku klasu, a Bajramović je te navode u Danu uživo nazvao smiješnim.

Kada sam 2010. godine došao na čelo Saveza svi su me hvalili i tad su govorili da ću ja samo proteste organizovati. Te godine je bila koalicija SDP – SBB i tad su me prozvali da sam produžena ruka Nikšića, ali danas nema Nikšića pa i sad ponovo govore isto. Treći dan kad sam došao organizovali smo se protiv Mujezinovića. Uvijek protestujemo protiv vlasti kad treba. Ja sam najveći kritičar vlasti“, istakao je.

Vlast treba da očekuje da svaki zakon koji bude išao na štetu radnika da će dočekati na nož i da će imati proteste. Kada je bio aktuelan Zakon o radu, tada sam najviše bio prozivan, a mi smo tajnim putem saznali da premijer planira dati u Dom naroda Zakon o radu, jer mu je tamo lakše završiti posao, a pomogla mu je i međunarodna zajednica koja izuzetno utječe na ove stvari. Mi smo se za 3 dana morali organizirati, dići narod i pred Parlament su došli članovi sindikata i suprotstavili se tome“, dodao je za N1.

Govorio je i o radnicima koji su jučerašnji dan radili, odnosno za Međunarodni dan rada.

Neki radnici su samo jučerašnji dan bili slobodno, ali također je 25 posto radnika juče radilo, što je nepojmljivo u državama normalnog svijeta. Također, oni koji su radili su trebali imati crvenu dnevnicu“, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.