'Zašto je Hrvat iz Mostara vredniji od Hrvata iz Sarajeva?'

Vijesti 04. maj 201708:17 > 08:20
N1

Društvenu svakodnevnicu kroz naslove dnevnih novina te aktualnu političku situaciju ovoga jutra komentirala je Nermina Kapetanović, zastupnica SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BIH.

Ona je govorila o važnosti političkog momenta u Bosni i Hercegovini, Izbornom zakonu, krizama, ravnopravnosti…

”SDA, a čini mi se i opozicione stanke, smatraju da ovaj prijedlog Izbornog zakona je apsolutno neprihvatljiv, iskoristićemo sve moguće mehanizme da ovaj zakon ne bude usvojen. On nije u skladu s koncevencijom o ljudskim pravima. Nevjerovatno je da su kolege išle na činjenicu da nije jednako vrijedan glas Hrvata iz Sarajeva i Mostara”, ispričala je ona.

Dodala je da nije korektno da se diskriminiraju, recimo, Hrvati iz Sarajeva u odnosu na Hrvate iz Mostara.

”Nagađanja hoće li ih kolege iz RS-a podržati? Ne bi me iznenadilo, ali ovo nije šteta samo za bošnjački narod već i diskriminacija drugih. Nemoguće je da se diskriminiraju Hrvati iz Sarajeva. Ove njihove šeme apsolutno ne korespondiraju s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, dodala je gošća Novog dana.

Šta je s provedbom presude ”Sejdić, Finci”?

”Mi smo se presudom u slučaju ”Sejdić, Finci” obavezali da ćemo implementirati rezultat te presude. SDA insistira da riješimo pitanje diskriminacije građana BiH koji se izjašnjavaju kao ostali. Korektniji bi bio ljudski, politički dogovor, a ne da se donose ovakva rješenja”, naglasila je Kapetanović.

O šutnji međunarodne zajednice…

”Nejasna je šutnja međunarodne zajednice. Nisam vidjela njihove stavove, a baš su oni ti koji nas najčešće podsjećaju na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima”, primijetila je parlamentarka SDA naglasivši je kampanja za izbore 2018. već počela ocijenivši je ”strašnom”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.