"Pozivanje na vitalni interes jednog naroda nije dobar put"

Vijesti 04. maj 201717:48 > 17:49
N1

Delegat Hrvatske seljačke stranke (HSS) u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mario Karamatić kazao je da pozivanje na vitalni i naconalni interes jednog naroda, gdje se drugom narodu osporava izbor legitimnih predstavnika, nije put kojim BiH treba ići.

To je danas izjavio novinarima nakon što  su na sjednici Doma naroda PSBiH delegati Doma naroda prihvatili zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku. Nakon toga je Klub delegata bošnjačkog naroda pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

U skladu s procedurom, imenovana je tročlana Komisija koja bi u roku od pet dana trebala pokušati riješiti to pitanje, u suprotnom predmet se upućuje Ustavnom sudu BiH koji će po hitnom postupku preispitati proceduralnu ispravnost predmeta.

Po Karamatiću, jedini put na kojem BiH može opstati i razvijati se je apsolutno uvažavanje drugih i dozvola da svako sebi bira predstavnika.

“Ako Željko Komšić može dobiti glasove u Livnu, u mome Posušju, u Orašju, neka bude član Predsjedništva, ali ga neće nametati bošnjačka većina od Baščaršije do Ilidže”, kazao je Karamatić.

Za Prijedlog Izbornog zakona koji je Hrvatski narodni sabor uputio u parlamentarnu proceduru rekao je da je rješavao izbor legitimnih predstavnika te je izrazio uvjerenje da će Ustavni sud presuditi da u njemu nema ništa štetno po bošnjački ili bilo koji drugi narod.

 Hrvatski delegat je izrazio uvjerenje da će apelacija Kluba bošnjačkog naroda biti odbijena i da će se ponovo vratiti u Dom naroda na ponovno odlučivanje, odnosno na raspravu o zakonu i izglasavanje po hitnoj proceduri.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.