Novalić: Radnice Borca su se mijenjale, pogledajte slike

Vijesti 10. maj 201720:01 > 20:10
N1

Gosti večerašnjeg Pressinga s Amirom Zukićem bili su federalni premijer Fadil Novalić, sindikalni lider Ismet Bajramović i predstavnik poslodavaca Adnan Smailbegović.

Rasprava u studiju N1 televizije bila je žestoka, a gosti su prezentovali svoje kalkulacije koje bi proizvela promjena federalnih zakona o porezima na doprinos i dohodak.

Premijer Novalić je tokom rasprave iznio šokantne tvrdnje o prirodi protesta radnica konfekcije Borac ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Njihovim protestima na kraju su se pridružili i građani Sarajeva. Novalić tvrdi da su protesti bili izrežirani.

”Ovo je kreiran pritisak, svaki dan tu su bile druge radnice, mi znamo i stan u kojem su bile. Pogledajte ipak slike. Mi smo riješili Krivaju, a nisu protestirali. Ovo je neko kreirao. Ovo s radnicama je bilo nepotrebno. Imam dokaze da su se radnice mijenjale”, rekao je Novalić i dodao:

”Povezali smo i za Vitezit, a ni oni nisu bili tu. Povezaćemo i za druge firme sljedeće sedmice. Staž će biti uvezivan za sve one koji dođu do penzije. Niko ne zna da li je to 60.000”, kazao je Novalić.

Zanimljiv komentar na problem uvezivanja radnog staža imao je Smailbegović.

”Uvezivanje radnog staža meni liči na ranjenika koji je došao u bolnicu, daju mu transfuziju, a on krvari. Prvo treba zaustaviti krvarenje. Imam uvid u finansijsko stanje Sindikata. Neka oni plaćaju dio novca za uvezivanje staža”, ispričao je Smailbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.