Istraživanje: Mnogi na Balkanu još uvijek jugonostalgični

Vijesti 18. maj 201717:29 > 17:42
Ilustracija

Jugonostalgija je još jaka među državama na postjugoslovenskom prostoru, gdje većina građana vidi više štete nego koristi od raspada SFRJ, pokazalo je istraživanje koje je uradio Gallup.

Tri od četiri stanovnika Srbije i BiH smatraju da je raspad Jugoslavije donio štetu njihovoj zemlji. Slično ruskim stavovima u vezi raspada Sovjetskog Saveza, Gallup piše da Srbijanci imaju akutni osećaj gubitka kao centralna nacija bivše multinacionalne države.

Prema istraživanju, 81 odsto ispitanih u Srbiji i 77 odsto u BiH smatraju da je raspad SFRJ doneo njihovoj zemlji štetu. U Crnoj Gori to misli 65 odsto stanovništva, a u Makedoniji 61 odsto, prenosi Slobodna Evropa. 

Negativan stav u BiH povezan je, prema istraživanju Galupa, sa frustracijom zbog lošeg upravljanja zemljom. Više nego u bilo kojoj postjugoslovenskoj državi, ispitanici smatraju da zemlja ide u pogrešnom pravcu (82 odsto) i da se ekonomsko stanje pogoršava (60 odsto).

Za razliku od ovih država, u Hrvatskoj i Sloveniji, obema članicama Evropske unije, smatraju da su profitirali raspadom bivše države. Istraživanje je pokazao da 41 odsto stanovnika Slovenije smatra da im je raspad SFRJ doneio štetu, a 45 odsto – korist, dok je u Hrvatskoj 23 odsto onih koji smatraju da im je taj proces štetio. Čak 55 odsto građana Hrvatske smatra da su imali više koristi od raspada SFRJ.

Najsnažniji osećaj nezavisnosti imaju odrasli na Kosovu – čak 75 odsto ispitanih smatra da je raspad Jugoslavije bio koristan za njih, vjerovatno zbog, kako navode u istraživanju Gallupa, dugogodišnje želje za nezavisnošću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.