Sretan Dan mladosti, Bosno, zemljo starosti

Vijesti 25. maj 201717:31 > 18:56
N1

Članovi udruženja Josip Broz Tito i SABNOR-a Kantona Sarajevo obilježili su ovaj dan u kampusu Sarajevskog univerziteta. Na Dan mladosti smo provjerili - postaje li Bosna i Hercegovina zemlja starosti?

Idu čete partizana, slavu borbe pronose” – riječi su pjesme koju je pjevao Džano Avdić, nekad kao omladinac, danas kao penzioner. Marširao je uz parole, noseći zastave, prisjeća se:

“Mi smo tada dobili od fabrike plave radničke uniforme i Titove kape i pod njima smo proveli taj marš.”

Danas, ipak, pjeva u drugim okolnostima:

“Prije je bilo ono sve neposredno, intimnije…Bilo je više ljubavi nego danas, čini mi se…”

Slične emocije na Dan mladosti ima i Sonja Akšamija, predsjednica Stranke penzionera:

“Ja znam da sam kao pionirka sanjala da napišem najbolji rad, pjesmicu ili najbolji crtež, kako bi me možda pozvali u goste kod Tita…”

Među mlađima, za Dan mladosti znaju samo oni čije porodice njeguju narative bivše zemlje. Jedna od njih je i Shermine Boschiero, dvanaestogodišnja djevojčica, koja sa ponosom prepričava kako je upravo njena nana nosila štafetu:

“Znam da se na današnji dan nosila štafeta, na rođendan Josipa Broza Tita; moja nana je jednom nosila štafetu, bilo je lijepo, ona je meni to pričala i ja tako znam da se nosila štafeta…”

Drugačije odgovore dobili smo samo nekoliko metara od statue Tita, gdje su članovi Udruženja Josip Broz Tito i članovi SUBNOR-a tradicionalno obilježili 25. maj:

“Nije mi poznato” ili “ne znam” bili su odgovori koji su nam dali studenti na pitanje šta je Dan mladosti, 25. maj.

Bez obzira na to koliko mladima danas (ne)znači 25. maj, pitanje je da li je Bosna i Hercegovina uopšte zemlja mladosti. Naime, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, prosječna starost stanovnika BiH bila je 39.5 godina. To je 5.5 godina više u odnosu na popis stanovištva iz 1991. godine. Na to da se bijela kuga udomaćila, a svi demografski trendovi postali negativni, upozoravaju i demografi. “Postajemo staro stanovništvo”, tvrdi i Alma Pobrić, demograf i profesorica na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu:

“Imamo tendenciju daljeg smanjenja, a obzirom na to da se ništa ne poduzima da se taj natalitet poveća, logično je da nas očekuje još dublja starost, što predstavlja problem i za penzioni fond… Vidite sad odnos zaposlenih i penzionera, a veoma dobro vam je poznat termin “brain drain-a”, a trebalo bi se raditi i na “brain gainu.”

Sa ili bez takozvanog “odliva mozgova”, statistika kaže da je u 2016. godini bilo više od 6 200 više umrlih negoli rođenih. U 2015. godini umrlo je oko 8 300 stanovnika više, nego što se rodilo. Nastave li se negativni demografski trendovi, nije pitanje hoće li mladi za pola vijeka znati šta je Dan mladosti. Pitanje je ko će ga slaviti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.