N1 saznaje: 500 radnika Konzuma bi moglo ostati bez posla

Vijesti 26. maj 201718:44 > 19:50
N1

Blizu 500 radnika Konzuma u BiH moglo bi do kraja godine ostati bez posla, saznaje N1. O krizi u Agrokoru posljednjih mjeseci bruji čitav region, ali uskoro bi bi se ta kriza mogla ozbiljno prenijeti u našu zemlju i to naplatom Agrokorovih dugova u BiH.

Šest mjeseci nakon što je i službeno otvorena nova Konzumova trgovina u sarajevskoj Ložioničkoj ulici, ploča, oznake, reklama – brend Konzuma, ponovno bi mogli biti vraćeni u staro, Merkatorovo ruho. No iza vizualne i kozmetičke promjene, krije se itekako tajna poslovna rekonstrukcija. Agrokorova kriza, Konzumovu crvenu boju, za 10 posto radnika do kraja godine mogla bi pretvoriti u crnu.

I dok se očito pokušava u posljednji trenutak spasiti što se spasiti može, stručnjaci i mediji sve više bruje i upozoravaju da se Agrokorova kriza iz Hrvatske polako preljeva na tržište BiH. Tako zagrebački Večernji list danas piše da bi komadanje Agrokora moglo već za koji dan krenuti upravo iz BiH. I dok Agrokor u sljedeća 4 dana ne plati kamatu na svoju obveznicu s dospjećem 2019. na naplatu će dospjeti cijela glavnica od 300 milijuna eura. Dužnik je Agrokor, no tu su navodno i jamci među kojima su i kompanije u BiH, Sarajevski kiseljak i Ledo Čitluk. Razlog je što, za razliko od Hrvatske koja je donijela Lex Agrokor, BiH nije donijela slične propise pa kćerke tvrke nisu zaštićene u BiH.

Upravo da bi se zaustavio izvlačenje sredstava iz BiH smatra se i povratak brenda Merkatora, koji bi automatizmom kroz slovenski Lex Merkator, zaštitio i Konzum u BiH. No postavlja se pitanje, zašto sličan potez nije napravila i BiH.

“Ne mislim da je država trebala donijeti takav zakon kod nas. Postavlja se pitanje što država štiti? Ovdje se radi o privatnoj firmi i zašto bi država donosila specijalni zakon i što bi mi dobili”, pita se  Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar.

Više detalja ima Vlado Marić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.