Zamjena ćilima u Gazi Husrev-begovoj džamiji

Vijesti 23. dec 201415:04 > 15:06
N1

Ćilimi su bili statusni simboli bosanske kuće i njen dekorativni element, ali sa dolaskom Gazi Husrev-bega oni su i nezaobilazni element opremanja i ukrašavanja džamija. . Došlo je vrijeme da se ćilimi u Gazi Husrev-begovoj džamiji zamijene. Kako pomiriti prošlost i zahtjeve vremena u kojem živimo?

O tome i brojnim drugim dilemama, ali i idejama koje su vodile stručnu komisiju na putu realizacije ovog veoma odgovornog i povijesnog čina govorit će prof.dr. Ibrahim Krzović, prof.dr. Aida Abadžić Hodžić, dipl.ing.arh. Husejn Dropić, arheolog i historičar umjetnosti Parviz Mohammadi i Nedžad Žutić realizatora radova.

Nakon restauratorskih i konzervatorskih radova u Gazi Husrev-begovoj džamiji koji su uslijedili poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu, te kaligrafskog ispisivanja enterijera, Gazi Husrev-begov vakuf je prije dvije godine pokrenuo i veoma ozbiljne aktivnosti oko koncepta Muzeja „Gazi Husrev-beg“.

Uz autorski tim u sastavu mr. Haris Dervišević, Kenan Šurković i Elvira Bojadžić, te uz stručno rukovodstvo prof.dr. Aide Abadžić Hodžić moći će da se pogleda i posluša prezentacija i simulacija budućeg izgleda soba Muzeja „Gazi Husrev-beg“.

Predstavljanje aktivnosti GH vakufa održat će se u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke 23. decembra 2014. godine s početkom u 12.30 sati.