Ratni zločin: Uhapšen zbog silovanja na području Srebrenice

Vijesti 24. dec 201413:54 > 13:58
Tuzilastvobih.gov.ba

Postupajući po naredbi tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Srebrenice, lišili su slobode osumnjičenog Radosava Milovanović, rođenog 23.11.1954. godine u mjestu Obadi, nastanjen u Srebrenici, državljanin BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije BiH kao pripadnik VRS, tokom mjeseca maja 1992. godine, na području općine Srebrenica, postupao protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je osumnjičen, da je u drugoj polovini mjeseca maja, u mjestu Sase, općina Srebrenica, uz prijetnju nožem po život oštećene, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene hrvatske nacionalnosti, kojoj je nakon počinjenog zločina, zaprijetio da će je ubiti ukoliko nekome kaže šta joj se dogodilo.

Milovanović Radosav osumnjičen je da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nakon što osumnjičeni bude priveden postupajućem tužitelju te ispitan u svojstvu osumnjičenog, tužitelj će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.