Tubić: Citostatici imaju više cijene nego što su imali

Vijesti 21. jun 201709:38 > 09:53
N1

Gošća Novog dana bila je Biljana Tubić, pomoćnica direktora za Sektor lijekova Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH s kojom smo razgovarali o pojeftinjenju lijekova u Republici Srpskoj.

Istakla je kako je Fond zdravstvenog osiguranja RS prvi zvanično implementirao cijene lijekova, a da su ostali fondovi zdravstvenog osiguranja za sada u fazi pripreme.

Također, navela je kako još nijedan fond nije objavio konačnu listu o cijeni lijekova i da u Agenciji očekuju da će i oni krenuti istim stopama.

Fond zdravstvenog osiguranja RS je cijene lijekova na svojim listama uskladio sa maksimalnom cijenom prodaje lijekova i kao posljedica toga su objavili da se očekuje ušteda u budžetu Fonda od 8 odsto. Citostatici imaju više cijene nego što su imali do sada ali neće ići na gore niti na dole, jer se citostatici dobijaju putem tenderskih nabavki“, navela je Tubić.

Kazala je kako su pojeftinili pojedini lijekovi za kardiovaskularna oboljenja, ali i da tržište BiH ima 5000 lijekova, te s tim u vezi spisak o svim lijekovima koji će pojeftiniti nije mogla predstaviti.

Istakla je i da neće svi lijekovi  pojeftiniti, da će određeni zadržati cijene, a neki imati potencijalnu višu cijenu.

Na pitanje kako će se vršiti kontrola kvalitete lijekova je rekla: “Kontrola je data u nadležnost naše agencije i naš labortorij se nalazi u Sarajevu. Imamo savremenu opremu, međutim naša agencija generalno vapi za kadrovima zato što su nadležnosti koje su joj date obimne i broj ljudi u agenciji teško može da zadovolji sve nadležnosti koje ima. Kontrola se obavlja u Sarajevu od strane najboljih stručnjaka na najboljoj opremi i naša kontrolna laboratorija je članica evropske mreže“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.