Selimović: EU ne zanima šta pričamo, EU želi konkretnu stvar

Vijesti 21. jun 201716:36 > 17:07
N1

U Briselu je danas održan susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića sa grupom prijatelja BiH u Evropskom parlamentu. Za N1 o današnjem sastanku govorio je zastupnik u Evropskom parlamentu Jasenko Selimović.

Mladen Ivanić i Denis Zvizdić nalaze se u Briselu gdje su razgovarali o evropskim NATO integracijama BiH. Oni su se danas  sastali sa Jasenkom Selimovićem i drugim europarlamentarcima.

Dobili smo optimističnu poruku sa raznih strana i važno je da je došla takva poruka koja je jako dobro prihvaćena u Briselu. BiH mora iskoristiti prostor koji ima, gdje ima jedna šansa da se pokaže da smo napravili neke reforme i da napravimo korak ka Briselu“, rekao je Selimović za N1.

On je kazao da su razgovarali o reformama koje je neophodne napraviti.

O nekim se priča javno što traži EU, a drugi dio je da pokušamo pomoći sa organizovanjem grupe koja će pomoći da se te reforme lakše provedu.

Kada bi BiH mogla dobiti kandidatski status u EU?

Teško je govoriti o datumima jer se neki uvijek pomjere. Važno je da BiH čini korak prema naprijed, da on treba uskoro završiti i da EU treba priznati da je taj korak napravljen. Da li će se to desiti 1. januara, marta ili aprila je više tehnička stvar. Vrlo je važno da Brisel prizna napredak BiH.”

List American Interest pisao je kako Brisel treba razmotriti brži primjer BiH u EU.

Nije moguće da neko spusti uslove koji se moraju ispuniti da bi dobili status kandidata za EU. Moraju se reforme brže sprovesti i da Brisel brže prepozna napravljene reforme i da ih EU prizna. Taj poces se mora i može ubrzati. Nisam siguran da je iko spreman spuštati neke zahtjeve i da bi BiH htjela biti primljena na takav način“, smatra Selimović.

Zakasnićemo s predajom odgovora na upitnik EK. Kako se u EU gleda na to?

Načudnije je što smo sami sebi dali rok koji nismo ispunili. Zato ne bih pričao o datumima. Rok je BiH dala sama sebi. Važno je da odgovori imaju kvalitet koji EU očekuje“, odgovorio je Jasenko Selimović.

On je za N1 kazao da je ‘vrijeme da BiH postane kandidat EU jer 20 godina od rata BiH još uvijek nema taj status’.

Optimizam bez razloga ili pesimizam bez razloga je besmislen. EU očekuje provedbu konkretnih reformi, njih ne interesuje šta pričamo i pišemo.”

O čemu je još govorio Jasenko Selimović pogledajte u nastavku:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.