Banjaluka: Zbog vrućina apel poslodavcima da zaštite radnike

Vijesti 23. jun 201711:17 > 11:21
Snapshot YouTube

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske apelovalo je danas na sve poslodavce da, zbog izuzetno visokih temperatura vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva s obzirom da u zakonodavstvu RS-a nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima – kao što je velika vrućina, a ni pri kojim bi uslovima poslodavci trebali da obustave radove jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika, Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite, pozvao je poslodavce RS-a da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

“Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povrjeđivanja radnika”, naveo je Savanović.

Apelovao je na poslodavce da primjene međunarodni standard ISO 7243 koji definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih teperatura, a čija je jedna od mjera izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana. Pozavo je poslodavce da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana te napomenuo da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

Preporuke za poslodavce u skladu sa međunarodnim standardom, kako se navodi u saopštenju ministarstva su organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena, rotacija poslova, izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana, odnosno od 11 do 15 časova, uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, te nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

Savanović je uvjeren da će preraspodjelom radnog vremena poslodavci prepoznati svoj interes i istovremeno pokazati razumijevanje i solidarnost sa zaposlenim, a na taj način zaštiti zdravlje svojih radnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.