Iduće godine tender za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške

Vijesti 29. jun 201711:37 > 11:58
N1

Danas su se u Gradišci sastale delegacije ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, resornog ministarstva Republike Srpske i delegacije Republike Hrvatske, a povod je bio izgradnja mosta na rijeci Savi.

Iako je postigut dogovor o gradnji ovog mosta to je i dalje mrtvo slovo na papiru.

Neđo Trničić je u obraćanju medijima nakon sastanka kazao da je sve dogovoreno i usaglašeno.

Dogovrili smo novi sastanak za 12. juli ove radne grupe kako bi počeli s radom i uradili preostali dio posla. Sve je usaglašeno. Nije bilo razmimoilaženja ni u planiranoj dinamici. Izuzetno mi je drago što je tako proteklo“, rekao je Trničić.

Tomislav Mihotić, ministaststvo prometa Hrvatske je kazao da u 2018. godini se očekuje dobijanje građevinske dozvole, te pripremanje tendera i puštanje za natječaj.

N1

Finansiranje s hrvatske strane je nešto o čemu donosimo relevatne odluke, najvjerovatnije sredstvima evropskih fondova 85 posto, a ostatak iz kredita koji je otvoren hrvatskoj Vladi za domaće učešće u tim projektima. Tehničku pripremu projekta smo bez obzira na nesastajanje pripremili i doveli do faze da idemo u reviziju projekta. Vlada Hrvatske ima želju i volju da se ovaj projekat što prije realizira“, kazao je Mihotić.

On je istakao da je uz Pelješki most, spoj Riječke luke, cestu između Omiša i Splita, most na Savi kod Gradiške jedan od  najznačajnijih projekata Vlade Republike Hrvatske.

Vrlo brzo ćemo se naći na otvaranju radova“, poručio je Mihotić i istakao da su aktuelne promjene u Vladi Republike Hrvatske utjecale na to da se delegacije BiH i Hrvatske u vezi sa ovim projektom

Igor Pejić iz Ministarstva saobraćaja BiH je ponovio da su turbulentne okolnosti u Vladi Hrvatske razlog za ranije ne sastajanje, a da će do kraja ove ili početkom naredne godine biti pripremljen tender.

N1

Ognjen Žmirić, zamjenik načelnika Općine Gradiška je kazao da mu je zadovoljstvo što je Gradiška bila domaćin sastanka.

Svi prolaznici i stanovnici Gradiške znaju da je sadašnji most limitiran i zagušen saobraćajem. Kolone znaju biti duge po nekoliko kilometara. Stanovnici Gradiške dolaze u tešku situaciju jer se zna desiti potpuni kolaps na podrucju grada zbog saobraajnih gužvi“, rekao je Žmirić.

On je kazao da će prilikom gradnje novog mosta Općina Gradiška tražiti i svoj interes.

Imamo u planu izgradnju poslovne zone, koja se nalazi na samoj granici. Ona bi se trebala prostirati na 370 hektara i zajedno ćemo s dinamikom gradnje mosta raditi na izgradnji poslovne zone.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.