Most na Savi: Kamen temeljac davno položen, kad će radovi?

Vijesti 29. jun 201719:00 > 19:48
N1

Brzo vrijeme prolazi pa će sad blizu godinu dana otkako je položen kamen temeljac za most na Savi.

Sada, a već je kraj juna nadležni najavljuju početak radova za sljedeće proljeće. Da je do kamena bilo bi ranije ali nije do kamena.

Kamen temeljac 2017. – obećavali su nadležni prošle godine. Danas, jednako optimistično kažu, na proljeće 2018. godine raspisivanje tendera za izvođača radova na međudržavnom projektu – savskom mostu.

Dok iz Bosne i Hercegovine poručuju da su prikupljena sredstva te ekološka i građevinska dozvola iz Hrvatske sve to tek obećavaju.

Sredstva za izgradnju mosta u Gradiškoj od strane BiH su obezbjeđena. Plus grant sredstva koja su na Bečkoj konferenciji u visini od 6,8 i mi samo čekamo početak realizacije da krenemo sa radom“, kazao je za N1 Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Financiranje sa hrvatske strane je nešto o čemu donosimo sada relevantne odluke. najvjerovatnije će biti kroz operativni program koherentnosti i kohezije a to je sredstvima evropskih fondova 85% tako bar očekujemo a ostatak će biti iz kredita IPA“, dodao je Tomislav Mihotić, tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske.

Na desnoj obali Save ova informacija ponovo je probudila optimizam. I već je za 12. jul zakazan je sastanak tehničke radne grupe.

Tako da bismo da ne budemo preambiciozni ali do konca ove godine i početkom sljedeće imali pripremljen tender i sve aktivnosti za konačno uvođenje izvođača u radove“, dodao je Igor Pejić, sekretar u Ministarstvu transporta i komunikacija.

Opširnije u prilogu Anđelke Marković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.