Delegati Doma naroda PSBiH razmatrali stanje u BHRT-u

Vijesti 30. jun 201712:54 > 12:56
Fena

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je na sjednici usvojio Izvještaj o finansijskoj reviziji Radio-televizije BiH za 2015. godinu, dostavljen od Ureda za reviziju institucija BiH.

Delegati su, uz ta izvještaj, usvojili i zaključke koje je predložila nadležna parlamentarna komisija. Jednim od zaključaka Dom naroda PSBiH traži od rukovodstva BHRT-a, direktora i Upravnog odbora, da u roku od 30 dana izvijesti Komisiju za finansije i budžet Doma naroda državnog parlamenta o planiranim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja, a u roku od šest mjeseci o poduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka, te da o poduzetim aktivnostima upoznaju i Ured za reviziju institucija BiH.

Drugim zaključkom se nalaže rukovodstvu BHRT-a da dostavi informaciju u tabličnom prikazu tako da u njoj jasno naznače naziv preporuke iz Izvještaja, planirane, odnosno poduzete aktivnosti na realizaciji preporuke, nosioca aktivnosti, rokove za realizaciju i stepen realizacije…

Dom naroda je razmatrao, ali nije usvojio Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2016. godinu, Izvještaj o realiziranju programskih planova za 2016. godinu BHT1, BH Radija 1, Muzičke produkcije BHRT-a i Portala BHRT-a za 2016. godinu.

Delegati nisu primili k znanju Programske planove BHT1, BH Radija 1, BHT1, Multimedije i Muzičke produkcije BHRT-a za 2017. godinu i Finansijski plan BHRT-a za 2017. godinu.

Delegat Sead Kadić je tokom diskusije kazao da, bez obzira na to da li će izvještaji biti usvojeni ili ne, to neće riješiti problem BHRT-a.

– Sve nas pozivam da ozbiljno sjednemo i svi zajedno dogovorimo kuda i kako dalje s ovim javnim RTV sistemom – kazao je Kadić.

Delegat Martin Raguž je podsjetio da su i Dom naroda i nadležna parlamentarna komisija, u više navrata inicirali i usvajali zaključke kako i na koji  način je moguće rješavati ova pitanja.

– Kroz ova izvješća koja dobivamo od nadležnih tijela BHRT-a vidimo da se ništa ne mijenja, da se stanje pogoršava i da je u tijeku nezaustavljiva erozija koja dovodi na rub opstanka ovu važnu instituciju – istaknuo je Raguž.

Po njegovim riječima, da bi pokušali „naći svjetlo na kraju tunela“, jedino šta mogu uraditi je adekvatan zakonski prijedlog o efikasnom, odnosno učinkovitom sustavu naplate takse.

Delegat Nebojša Radmanović je kazao kako se čini da delegati sami sebi pričaju o ovoj problematici i da sami sa sobom raspravljaju o ovoj vrlo važnoj temi.

– Iz sjednice u sjednicu ponavljamo ovaj razgovor – kazao je Radmanović, dodajući da zaključci koji se usvajaju „idu uprazno“.

Dom naroda je primio k znanju Informaciju o pokrenutim arbitražnim postupcima protiv Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koja je dostavljena od Pravobranilaštva BiH.

Nakon što su iscrpljene gotovo sve tačke dnevnog reda, data je pauza do 13.45 sati, kada će delegati u nastavku zasjedanja, u zatvorenom dijelu sjednice, razmatrati preostale tri tačke dnevnog reda koje nose oznaku „povjerljivo“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.