Slijedi 3 dana ekstremne hladnoće, velik rizik od smrzavanja

REUTERS/Bernadett Szabo/Ilustracija

Počelo je najhladnije razdoblje u ovoj godini. Pred nama su tri dana s narandžastim alarmom, a u Srbiji je čak izdano crveno upozorenje. Ovo je ekstremno opasna vremenska situacija. Prijeti visok rizik od smrzavanja, promrzlina, čak i od smrti. Mogu se očekivati i problemi u opskrbi energijom te u saobraćaju, kao i štete u šumarstvu.

Temperature su se u vedrim dijelovima regije spustile i ispod -10. Najviši je snježni pokrivač izmjeren u Han-Pijesku na Javoru u istočnoj BIH oko 51 centimetar. U Begovom razdolju na Bjelolasici u Hrvatskoj i Crnom Vrhu u Srbiji ima ga također skoro pola metra. U gradovima ga ima između 10 i 30 centimetara. Zaječar s -16 ima službeno najnižu temperaturu u regiji.

Vrijeme se u regiji polako smiruje, snijeg slabi i prestaje, a jutros ga ima zaista vrlo malo. Pahuljice lepršaju još ponegdje u BiH i Srbiji.

Tokom dana oblačnije će se zadržavati u BIH i jugozaapdnoj Srbiji gdje može još biti sporadičnoga snijega. Drugdje sunčano, a umjerene naoblake bit će i poslijepode u središnjoj Hrvatskoj. No snijega će još zaista biti vrlo malo i više će lepršati nego padati.

N1

Noćas još hladnije, u srijedu temparature od -10 stupnjeva

Danas će biti vjetrovito uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u gorskim predjelima i priobalju jaka bura s olujnim udarima. Bura će ponovno jačati prema kraju dana pa bi neki prometni pravci ponovno mogli biti zatvoreni tijekom noći s utorka na srijedu.

Tokom dana studeno, što znači da će se i dnevna temperatura u većini krajeva zadržavati ispod nule. Na moru uglavnom od 2 do 5, ali će se uz vjetar činiti znatno hladnije. Iduće noći još hladnije nego noćas. U većem dijelu regije očekuje se oko za oko 5 stepeni niža temperatura nego jutros.

U srijedu ledeni dan, što prema klimatološkoj klasifikaciji znači da će minimalna temperatura biti uglavnom niža od -10 stepeni. Dnevna će dakako biti ispod nule. Snijeg će posve prestati i razvedrit će se svugdje osim na Kosovu i u jugoistočnoj Srbiji.

U četvrtak, nakon iznimno hladne noći i jutra u kojem će se temperatra u većem dijelu regije spustiti na oko -5 stepeni, danju malo ugodnije nego u srijedu, ali i dalje ispod nule. Nova će godina proteći uz suho i djelomice sunčano vrijeme. U petak će biti barem djelomice sunčano uz iznimno hladno jutro. Danju će međutim već zajužiti pa će već biti malo manje hladno nego sredinom tjedna.

Cropix/Zeljko Hajdinjak
Cropix/Zeljko Hajdinjak
Cropix/Zeljko Hajdinjak
Cropix/Zeljko Hajdinjak
Cropix/Zeljko Hajdinjak
Cropix/Zeljko Hajdinjak
Cropix/Zeljko Hajdinjak
Cropix/Zeljko Hajdinjak