Zaključci nakon zajedničke sjednice VM BiH i Vlade Hrvatske

Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Hrvatske na zajedničkoj sjednici u Sarajevu, kojom su predsjedavali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, dogovorili su da će sva bilateralna pitanja rješavati kao partneri i dobri susjedi poštujući teritorijalni integritet i suverenitet.

Ovo je 2. sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade R Hrvatske, nakon prve zajedničke sjednice održane prije sedam godina u Splitu, na kojoj je razmotreno više od 50 tačaka dnevnog reda u cilju intenziviranja bilateralnih odnosa, a posebno prekogranične saradnje, uključujući prometno povezivanje, zaštitu okoliša, sigurnost i privredu. Istaknuto je kako je za obje zemlje vrlo bitno da se dodatno unaprijedi trgovinska saradnja.

Na sjednici je naglašen značaj daljnjeg jačanja dobrih bilateralnih odnosa zasnovanih na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju. Otvorena pitanja bit će rješavana u duhu prijateljstva, partnerstva i uzajamnog povjerenja, a osnažen je i evropski put Bosne i Hercegovine.

Pozdravljeno je potpisivanje pet sporazuma, ugovora, protokola i memoranduma kojima se jača bileteralna saradnja u oblastima evropskih integracija, traženja nestalih, turizma, zaštite tajnih podataka i oblasti mladih.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i evropskih poslova mr. sc. Marija Pejčinović-Burić potpisali su Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o evropskom partnerstvu, kojim dvije države afirmiraju evropske vrijednosti u bilateralnoj i regionalnoj saradnji.

Zaključivanjem ovog ugovora Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska uspostavljaju i razvijaju evropsko partnerstvo kao doprinos evropskoj integraciji BiH.

Prema ugovoru, Hrvatska će, između ostalog, pružiti pomoć i olakšati tok pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji te prenijeti svoja specifična znanja i iskustva stečena u procesu evropskih integracija. Istovremeno, doprinijet će efikasnom usklađivanju bh. zakonodavstva s pravnom stečevinom EU. Dvije države pripremit će i zajedničke projekte kojima bi se mogle natjecati za finansijska sredstva iz odgovarajućih fondova EU.

Za provođenje ovog sporazuma bit će formirana zajednička komisija, sastavljena od predstavnika dviju država.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i hrvatski ministar branitelja Tomo Medved potpisali su Protokol o saradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba.

Radi efikasnijeg rješavanja pitanja nestalih osoba, dvije države unapređuju saradnju svojih nadležnih tijela u procesu pronalazaka i identifikacije posmrtnih ostataka.

Protokol definira proces razmjene svih informacija o sudbini nestalih osoba, postupke predaje, odnosno ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i hrvatski ministar turizma Gari Cappelli potpisali su Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u oblasti turizma kojim se intenzivira saradnja u ovoj oblasti i jačaju bilateralne veze.

Dvije države će podsticati saradnju u svim oblicima turizma, posebno onima u kojima je moguć razvoj zajedničkih turističkih proizvoda.

Na ovaj način podstiču se kontakti između nadležnih institucija i putničkih agencija, njihovih strukovnih udruženja, kao i drugih organizacija i subjekata relevantnih za turističku djelatnost.

Radi praćenja provođenja ovog sporazuma Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska osnovat će mješoviti odbor za turizam, koji će činiti predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva turizma RH.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske Pjer Šimunović potpisali su Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, kojim se unapređuju procedure prijema i slanja tajnih podataka Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kao i pristupa, korištenja i njihovog čuvanja.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske Nada Murganić potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti mladih između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku R Hrvatske, a u cilju promoviranja studijskih posjeta delegacija mladih i stručnjaka. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.