Završen drugi Bookstan, misija ostvarena

N1

Promocijama knjiga mladih bh. autora, te djela književnika iz Makedonije i Njemačke, danas završava drugi Međunarodni festival književnosti Bookstan. Pored brojnih promocija književnih izdanja, festival je posjetiocima ponudio zanimljive izložbe i radionice.

Prije nekoliko mjeseci objavio je svoj prvi roman. Pored toga što je autor, Hamza Hodžić je sam svoj izdavač i sam promoviše svoju knjigu. Ove godine je pozvan da se predstavi na Bookstanu. Kaže, mnogo mu znači prilika da bude rame uz rame sa značajnim imenima regionalne i svjetske književnosti.

“Samim tim je to velika reklama za samoizdavača. Ide nam dobro što se tiče same prodaje koja je veoma bitna. Ali, pokazala je ta neka struja i atmosfera da se ipak može mnogo postići individualnim radom. Da je upornost, naravno, vema bitna i istrajavanje u svojim idejama”, poručuje Hamza Hodžić, književnik.

Svoj roman “Tebi šega što se zovem Donald” na ovogodišnjem festivalu promovisao je i književnik i novinar Ahmed Burić. Ističe da mu je najdraži dio Bookstana rad sa mladim ljudima, kojima želi prenijeti iskustva iz svog dugogodišnjeg književnog rada.

“Ti vidiš te mlade ljude koji već dolaze kao neki potencijal. Oni su već neki, ako mogu da kažem, igrački materijal. To je kao kada u fudbalsku akademiju dovedete klinca od dvanaest godina koji je talentovan, i u dvadesetoj ga već možete očekivati na pragu reprezentacije. Kad to sve sklopimo, čini mi se da postoji neki materijal. Oko ovog festivala se skuplja neka energija”, navodi Burić.

Opširnije u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.