"Tihić je bio veliki političar, dobar i mudar čovjek"

Vijesti 26. sep 201409:19 > 11:03
Miloš Jelesijević/Tanjug

Bh. političari i strani dužnosnici oglasili se povodom smrti Sulejmana Tihića i izjavili saučešće njegovoj porodici.

BiH ostala bez vrijednog i upornog političara

“Sulejman Tihić je pokušao da istinski reformira SDA, jača bošnjački identitet te stranke i iskreno je radio na sukladnom multietničkom životu u BiH. U tome je imao podršku javnosti i brojnih političkih institucija, a njegove napore su dodatno poštivali svi znajući da je u ratu prošao golgote logora”, kaže se u telegramu sućuti Fahrudina Radončića. 

Izgubili smo iskrenog zaštitnika ljudskih prava, integriteta i suvereniteta BiH

“Neka ovaj odlazak važne i uvažene ličnosti sve nas koji smo u procesu zaštite demokratije, ne pokoleba u toj plemenitoj i iskrenoj namjeri”, rekao je Mladen Ivanković Lijanović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću NS Radom za boljitak.

 BiH i Bošnjaci izgubili su velikog prijatelja, borca i zagovaratelja jedne bolje i snažnije države.

„Duboko me je ožalostila vijest o smrti Sulejmana Tihića. Nadam se da će Tihićeva politika i ideje, usmjereni na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, kao i zalaganje za prava Bošnjaka, ali i za jednakopravnost svih naroda u Bosni i Hercegovini, ostati uzor i smjernice u daljem radu stranke koju je vodio i u čijem radu je učestvovao od njenih začetaka. Učim dovu da Allah Uzvišeni nagradi Sulejmana Tihića za dobra djela, oprosti mu grijehe, a njegovoj porodici podari sabur“, kazao je Mustafa Cerić.

Cijenio sam njegovu mudrost, stavove i neumornu spremnost na rad za opće dobro

“Duboko sam ožalošćen bolnom viješću o smrti Sulejmana Tihića. Moje misli su s njegovom porodicom. U ovom trenutku, u svoje osobno ime i u ime Europske unije, pridružujem se mnogima širom Bosne i Hercegovine koji su izrazili saučešće. Prema njemu sam imao samo najviše poštovanje i uvažavanje, kako profesionalno, tako i osobno” izjavio je šef Delegacije Evropske unije u BiH Peter Sorensen.

Neka mu uvijek gori svijeća Crvenih plamenova!

Slovački šef diplomatije, bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak ocijenio je da je predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić bio čovjek velikog uticaja i još večeg srca. “Crveni plamenovi” su bili lokalna rock grupa u kojoj je Tihić svirao u mladosti.

S Tihićem se moglo razgovarati i dogovarati

“Sulejman Tihić je bio blag, razuman čovjek. Porodici Sulejmana Tihića želim da im Bog dž.š. podari sabur a njega nagradi svojim dž.š. oprostom i džennetskom baštom”,  kaže se u saopćenju Sefera Halilovića predsjednika BPS-a. 

Sulejman će ostati upamćen kao veliki političar i plemenit čovjek

“Tihić je svojim političkim stavovima i djelovanjem osvojio simpatije svih građana dobre volje, bez obzira na vjeru i naciju. Ustrajnost u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu i ravnopravnost svih njezinih građana odredila je njegovu životnu putanju”, istakao je Predsjednik Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo prof. dr. Marinko Pejić

Svojim radom je pokazao da spremnost na kompromis nije slabost, već snaga

“Bosna i Hercegovina je izgubila državnika, važan faktor svog političkog života i istorije”, rekao je ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, izražavajući žaljenje povodom smrti Sulejmana Tihića. 

Povezalo nas je duboko međusobno poštovanje

“Sulejman Tihić će biti upamćen po svojoj predanosti Bosni i Hercegovini u kojoj će svi građani biti sigurni, slobodni i jednaki, bez obzira gdje živjeli ili koje su vjere i nacije. To je bio njegov san. Njegova spremnost na zdrave kompromise putem dijaloga će nastaviti da bude standard, kako sadašnjim tako i mnogim budućim generacijama političara u BiH. Slobodno mogu reći da je umro veliki čovjek. Njegova mudrost, otvorenost i praštanje, te duboko humanistička orijentacija čovjeka bez mržnje će mnogo nedostajati Bosni i Hercegovini. Prije i poslije teških operacija posjetio sam ga u Šamcu u vise navrata, te mogu reći da nas je vezalo duboko međusobno poštovanje. Zbog svega toga ovo je za mene tužna i veoma teška vijest. Poslije svih patnji na ovom svijetu, neka počiva na onom svijetu u vječnom miru”, poručio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Tihić je gradio BiH

“Bosna i Hercegovina izgubila je svog velikog prijatelja, a Bosanci i Hercegovci političara vrijednog poštovanja. Sulejman Tihić je gradio Bosnu i Hercegovinu koju svi njeni građani, bez obzira na narodnost, vjeru i politička ubjeđenja, mogu nazivati domovinom. U tome ga nije mogla pokolebati čak ni golgota koju je proživio u ratnim logorima. Izražavam najdublje saučešće porodici Tihić i Stranci demokratske akcije. I jedni i drugi mogu biti ponosni na Sulejmana Tihića”, navodi se u saučešću premijera FBiH Nermina Nikšića, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.