Dodik kritikovao zajedničku izjavu Predsjedništva BiH

Vijesti 02. jan 201515:54 > 15:59
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je zajednička izjava Predsjedništva BiH o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja EU zloupotreba Predsjedništva, jer ono nema te nadležnosti.

Dodik je naglasio da za Republiku Srpsku ta izjava nije obavezujuća. “Mi ćemo biti dio konsenzusa, ali nećemo biti dio podrške Predsjedništvu”, naveo je Dodik.

Njih su pozvali iz Evrope da nešto naprave. Nisam vidio sve u cjelini, ali iz medija vidim da ima neprihvatljivih stavova, prekoračenja ovlaštenja samog Predsjedništva, jer se ono bavilo nadležnostima drugih nivoa vlasti. Oni tim nadležnostima mogu da se bave samo ako su ti drugi nivoi njih zamolili ili ovlastili da to urade, a niko ih nije ovlastio“, rekao je Dodik novinarima u Mostaru.

On je istakao da Predsjedništvo ne može da izlazi iz svojih kompetencija.

Neko je smislio ovdje kako bi trebalo da se okupi politička struktura i dovede se do krivice za neuspjeh. Ono što smo mi prepoznali kod evropske inicijative jeste da su se omekšala neka pravila, pa umjesto da prije aplikacije riješimo pitanje `Sejdić-Finci` rečeno je: vi aplicirajte, a obećajte da ćete riješiti”, rekao je predsjednik Srpske. 

On smatra da će ono što je Predsjedništvo napisalo ugroziti provođenje ove inicijative, jer je napisano mnogo toga što Evropa nije tražila, ali su tražili neki politički faktori u BiH i tu će biti problem.

Dodik je naveo da neće biti problem prihvatiti stvari kao što su mehanizam koordinacije, `Sejdić-Finci`, te neke ekonomske mjere.

Međutim, da se BiH pokazuje kao mjesto koje treba da odlučuje o ekonomiji izvan kompetencija zajedničkih institucija nije prihvatljivo“, rekao je Dodik.

On je dodao da bilo kakav stav parlamenta BiH za vlast Republike Srpske ne može biti obavezujući za ono što je u nadležnosti Republike Srpske. “To je naše pravo i nemamo namjeru da nikome damo pravo da odlučuje u naše ime”, rekao je Dodik.

On je naveo da je SNSD svim političkim strankama uputio prijedlog izjave koja okuplja ono što je ranije dato kroz izjavu SNSD-a, DNS-a i SP koju su uručili visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini u Sarajevu.

Ta izjava uvažava i sve ono što smo ranije rekli u Briselu vezano za `Sejdić-Finci`. Tada je sve bilo dogovoreno, ali nije implementirano“, rekao je Dodik.

Što se tiče formiranja vlasti na nivou BiH, Dodik kaže da SNSD nikad nije išao drage volje u Sarajevo već isključivo da zastupa interese Republike Srpske.

Ta vlast se sastavlja, te je teško napraviti konsenzus. Zajedničke institucije ne mogu biti kompaktne oko programa onih koji će ih činiti – SDS ima jedan program, HDZ drugi, SDA i DF neki prikriveni program. Ne mislim da treba da gubim energiju da se bavim tim pitanjima, jer na kraju krajeva BiH od ukupnih pitanja koje rješavaju državni organi ima tek 12 ili 13 odsto nadležnosti“, rekao je Dodik.

Predsjedništvo BiH je 31. decembra utvrdilo i usaglasilo Prijedlog teksta zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU.

Prijedlogom teksta zajedničke izjave prihvataju se zaključci Savjeta za spoljne poslove EU, a izjava je proslijeđena liderima parlamentarnih političkih partija u BiH.