Desetogodišnja borba radnika iz Tuzle sa vjetrenjačama

Vijesti 09. aug 201717:31 > 19:00
N1

Da je država na vrijeme kontrolisala uplate staža, doprinosa, privatizacijski proces, zaštitila radnika, danas ne bismo imali radničku klasu na ulici, tvrde tuzlanski radnici. Uprkos zabrani okupljanja, prvo pred pravosudnim institucijama pa onda prekoputa pred NLB bankom, danas su opet protestovali.

Nakon četiri decenije radnog staža, bivši radnici gračaničke „Fortune“ nemaju ni penzije, ni plate, ni staža. Firma u stečaju, direktor u pritvoru, radnici na ulici.

Ni na čemu sam. Stekla sam uslov za penziju ali zbog neuplaćenog staža od 19 godina, nisam nigdje“, naglasila je Rabija Hodžić, bivša radnica Tvornica obuće „Fortuna“ Gračanica.

Na birou sam, nemam ništa. Meni treba moj staž, plate što nam nije uplatio. Dao nam je topli obrok, ne plate“, istakla je Hasija Nurić, bivša radnica Tvornica obuće „Fortuna“ Gračanica.

Godinama radnici od države traže da procesuira odgovorne osobe za brojne propale privatizacije i zatvorene fabrike, te da naplate svoja potraživanja za koja mnogi imaju i sudske presude.

Neka oni omoguće nama da naplatimo svoje presude ili vansudskom nagodbom, onda se mi više nećemo okupljati. Zašto bismo mi odustali kada država nas tereti za 20 maraka struje, a mi imamo oko milion i 800 hiljada potraživanja“, naveo je Miodrag Todorović, bivši radnik Firme „Poliolchem“ Tuzla.

Kaže pravna država. Ma nema ovdje države, nema ovdje ništa. Čim ja ne mogu svoje ono osnovno ljudsko pravo da mi moje daju… Ne tražimo tuđe, samo svoje tražimo“, komentarisao je Nermin Jahić, bivši radnik Hotela Tuzla.

Zabranu okupljanja, prvo pred pravosudnim institucijama, a sada na platou kod NLB Banke, radnici su dočekali sa razočarenjem. Od Ustavnog suda tražit će da se preispita ustavnost Zakona o javnom okupljanju u Tuzlanskom kantonu donesenom prije dvije godine.

Nemaju drugog načina. Mi smetamo ‘banovićkom dvojcu’. Ne znaju kako i šta da rade sa nama. Pokušavali su tužbama, raznim pritiscima putem suda, nisu uspjeli. Vide da nas ne mogu slomiti i mi nastavljamo istim putem“, istakao je Sakib Kopić iz Sindikata solidarnosti.

Ovo je više sramotno. Deset godina mi tražimo svoja potraživanja. Imamo presude izvršne, pravosnažne, imamo i popisanu imovinu na radnike. Ovo danas što se dešava je sramota kantona“, rekao je Enes Jaganjac, bivši radnik Firme „Poliolchem“ Tuzla.

Iz NLB banke su nam kazali da nije bilo nikakvih pritisaka te da su odluku donijeli jer su radnici nedavno započeli s direktnim okupljanjem ispred službenog ulaza na koji ulaze radnici banke, ali i klijenti od kojih su primili brojne prigovore da se ne osjećaju sigurno. Osim toga, plato je dio poslovne zgrade banke i za banku je bitno osigurati siguran transport novca.

Bivši radnici sa područja TK već deset godina se okupljaju tražeći svoja prava. Iako im zabranjuju okupljanje, ističu da neće odustati dok ne naplate sva svoja potraživanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.