Bjelak: Nacionalno sam Srbin, a vjerski musliman

Vijesti 06. jan 201517:54 > 18:18
N1

Skupština Kantona Sarajevo izabrala je delegate za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Pojedini su imali jednak broj glasova pa će biti izabrani žrijebanjem u Centralnoj izbornoj komisiji koja će izvršiti i izbor još tri kandidata iz reda Srba iz drugih kantona. U Kantonu Sarajevo su izabrana samo dva, od pet potrebnih.

Broj od pet Srba, delegata u Dom naroda, htjeli su nadomjestiti Haris Pleho, Nermin Bjelak i Rasim Smajić. Sada Srbi, a ranije nešto drugo. Ipak nisu. Podsjećamo, CIK im je odbio ovjeru kandidatskih listi iz reda srpskog naroda jer su se na prethodnim izborima izjašnjavali drugačije. Njihove apelacije kasnije je odbio i Sud. Pitali smo ih ko su sada.

Ja nisam Srbin, činjenica je da sam ja musliman, kao i moja porodica, moj korijen, ali je činjenica ono što sam u uvodu kazao, moje izjašnjavanje na obrascu CIK-a je samo ukazivanje, dakle, kakav imamo izborni zakon“, rekao je Haris Pleho, član stranke BOSS.

Po nacionalnom izjašnjenju ja sam Srbin, a po vjerskom ja sam musliman. Čitam i pišem bosanskim jezikom“, kazao je Nermin Bjelak iz BPS-a koji se također izjasnio kao Srbin.

Prikazati neodrživost sistema htjela je, kaže, Sabina Ćudić koja se sada izjašnjava kao ostali. CIK je i u njenom slučaju odlučio da ne ispunjava uslove za ovjeru jer se na ranijim izvorima izjašnjavala drugačije.  

Dobro je da se ovakve stvari dešavaju jer ćemo još jednom pokazati svu apsurdnost sistema. Dešavaju se konstantno presude Evropskog suda za ljudska prava koje ukazuju na to da sistem kao takav nije održiv i da se mora mijenjati“, smatra Sabina Čudić iz Naše stranke.

Trgovini mandatima mora se stati u kraj, smatraju upućeni koji u ovom slučaju podržavaju odluku CIK-a .

Mislim da zlopotreba, posebno nacionalnog opredjeljenja, je veoma opasna za BiH jer ovim mi zapravo ulazimo u klasičnu trgovinu mandatima, a nikako istinskim opredjeljenjem i rješavanjem problema koje imaju, preko četiri i po godine pripadnici ostalih i manjina koji čak ne mogu ni biti kandidati za izabrane i imenovane dužnosti u BiH“, rekao je Almir Terzić, politički analitičar.

Centralna izborna komisija BiH, kao i Sud očigledno će imati još posla, a moguće i Sud u Strazburu.