U Sarajevu zapaljen badnjak u prisustvu brojnih vjernika

Vijesti 06. jan 201519:08 > 19:10
Fena

Veliki broj vjernika okupio se večeras u Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji u Sarajevu kako bi obilježili Badnju veče uoči sutrašnjeg najradosnijeg praznika rođenja Isusa Hrista - Božića.

Fena
Fena
Fena
Fena
Fena
Fena
Fena

Službu bdijenja predvodio je sarajevski paroh Vanja Jovanović, nakon čega je uslijedilo tradicionalno paljenje badnjaka, u čemu su pomogli brojni vjernici.

Stara pravoslavna crkva inače je jedina u Sarajevu gdje se badnjak pali vani, u dvorištu.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, prema predanju, pastiri donijeli ?osifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnje veče je porodični praznik, kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze, a karakterišu ga i lijepi narodni običaji.

Vjernici koji su prisustvovali službi i paljenju badnjaka ujedno su imali priliku pogledati i brojne proizvode koji se nude na bazaru, što je u ovoj crkvi otvoren od katoličkog Božića, a bit će završen večeras.

U ovoj će staroj crkvi večeras biti održana i ponoćna liturgija, dok će sutra jutarnju Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi služiti episkop Zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije