828. godišnjica Povelje Kulina bana: Potvrda države Bosne

Vijesti 29. aug 201708:56 > 09:06
N1

Bosna se prvi put u dokumentima spominje sredinom 10. stojeća. Ipak se upravo Povelja Kulina bana nerijetko naziva rodnim listom Bosne i Hercegovine.

Danas se obilježava 828. godišnjica Povelje Kulina bana, prvog srednjovjekovnog dokumenta pisanog na starobosanskom jeziku, autentičnim pismom bosančicom, i jednom od najstarijih državnih dokumenata svih južoslavenskih naroda i država.

Danas Udruženje bosansko-tursko prijateljstvo “Bosfor” tim povodom oragnizuje javnu tribinu. Gost Novog dana bio je predsjednik udruženja dr. Rizvan Halilović.

Povelja Kulina bana je potvrda kontinutiteta države, vladavine prava, zakona, strukture i svega što definiše državu, a to su teritorija, vlast i stanovništvo. To je potvrda takve države koja u srednjovjekovnim okvirima ima dvor, dvorjane, kancelariju, pismene pisare koji pišu što vladar zapovijeda, ima časnike koji to mogu sprovesti i ima narod i državu Dubrovačku republiku s kojom sklapa ugovor. To je jedan od najstarijih i najvrijednijih dokumenata međunarodnog značaja slavenske, odnosno bosanske pismenosti. Bošnjaci mogu biti ponosni što su nasljednici Dobrih Bošnjana i jedne takve duhovnosti“, rekao je dr. Halilović.

On je kazao da današnji državni funkcioneri BiH nisu dorasli funkcija koje im je narod povjerio.

Bilo bi dobro da se uvede da samo bosanski patrioti budu oni koji će obnašati odgovorne dužnosti kao što je biti zakonodavna, sudska i izvršna vlast i predstavljati je izvan BiH i u njoj. Kulin ban se izborio protiv Mađara i Bizantinaca i vodio ličnim primjerom svoj narod, vojsku i strukture države te odbranio suverentitet i integritet Bosne“, kazao je gost N1 televizije.

U svijetu postoje samo tri primjerka Povelje. Dva se nalaze u Dubrovniku, jedan u Sankt Petersburgu. BiH je od Rusije tražila da taj primjerak – za koji se pretpostavlja da je original – vrati. Ima li ikakvih pomaka s tim u vezi?

Nadam se da ćemo mi jednog dana naći kompromis i dobiti taj primjerak. Možda ćemo i mi naći neke ruske značajne dokumente i zamijeniti ih za Povelju Kulina bana ili neke hrvatske. Dokument nije isključivo samo naš, ali je bosančica specifično pismo za Bosnu koje nema niti u Srbiji, niti u Hrvatskoj niti u Crnoj Gori“, dodao je dr. Halilović.

Danas u 11 sati održava se tribina o temi “Za Kulina bana i dobrijeh dana 828. godina Povelje Kulina bana”.

Tribina je otvorena za javnost. Kao i svake godine od 2012. smo pozvali ljude koji su kompetentni da mogu s raznih aspekata govoriti o tom vremenu i o tom dokumentu te povezati ga s današnjim vremenom. Tema je aktuelna i danas kako bi povratili dostojanstvo Bosanca, odnosno Bošnjanina koji s punim pravom mogu reći da baštine tradiciju te je prenositi na buduće generacije“, rekao je dr. Halilović i dodao kako bi bilo dobro da se bosančica, makar fakultativno, uvede u bh. škole.

Dr. Halilović je poslao poruku svim negatorima BiH i onima koji je žele prisvojiti.

Negatorima i onima koji prisvajaju Bosnu kažemo dođite u Bosnu, vidite sve što ima, ali nemojte ništa svojatati, jer je sve to samo bosansko.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.