Hoće li građani kazniti nerad političara?

Vijesti 04. sep 201718:53 > 19:15
N1

Državni ministri i parlamentarci vraćaju se s godišnjih odmora i polako koračaju u zadnju godinu mandata. Rezultati u prvih šest mjeseci ove godine nisu baš za pohvalu, ocjenjuje NVO sektor.

Puno priče i obećanja, malo rada i rezultata.

Početak septembra. Za školarce početak školske godine, za domaće političare drugo polugodište. Zastupničke klupe popunit će u četvrtak. Ministri su to već učinili prošle sedmice. Za prethodno polugodište i jedni i drugi dobili su negativne ocjene.

U prvoj polovini ove godine realizirano je svega 4 posto planiranih mjera. Konkretnije vm od 750 razmatranih realiziralo je 2 posto zakona ili tacnije utvrdjeno je svega 8 zakona. Ni parlament nije bio mnogo ucinkovitiji od planiranih 50 usvojena su svega 2 zakona.

Ostalo je neriješeno pitanje izmjena izbornog zakona, transportne zajednice, pelješkog mosta, akcize, i brojnih pitanja i reforme iz evropske agende.

Gledano po trenutnoj efikasnosti rada, Vijeću ministara BiH za realizaciju zakona iz ovogodišnjeg programa rada potreban je čitav četverogodišnji mandat“, rekao je Ivica Ćavar iz Centra civilnih inicijativa (CCI).

A taj luksuz nemaju. Svega 13 mjeseci je do narednih izbora kada će njihova efikasnost biti na novom testu. Pojedini ministri iako stava da se efikasnost ne mjeri samo donesenim zakonima, govoreći o periodu pred nama nisu optimistični.

Uglavnom će se raditi tehničke stvari, operativne stvari, a da će biti malo strateških odluka na bilo kojem nivou do kraja mandata“, kazao je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Da je parlament u pat poziciji znaju i zastupnici. Za svoje loše rezultate dijelom krive, lične i stranačke interese koje opstruitraju pozitivne procese, Zakonodavna kritikuje izvršnu vlast koje ne predlaže zakone.

Mislim da bi parlament mogao biti puno uspješniji da je motor koji priprema zakone drugačiji, da je Vijeće ministara ima više kapaciteta da ima više političkog, unutrašnjeg razumijevanja, da predlaže zakone“, rekao je Senad Šepić, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH.

A zakone će biti sve teže usvajati. Od 42 zastupnika u predstavničkom domu, tek njih 21 čini poziciju nakon raspada kluba SDA. Ko će na koju stranu, zavisit će od zakona do zakona.

Mogu slobodno reći dvije godine se nećemo pomaći sa mjesta, ovako će nam biti, slušat ćemo njihove sukobe, dok će realni problemi ostati neriješeni“, kazala je politička analitičarka Ivana Marić.

Hoće li političari na završnom testu položiti ili pasti, odlučit će birači za godinu dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.