Dr. Maksić: Voze auta od 300.000 i trguju s KCUS-om

Vijesti 05. sep 201716:37 > 16:46
N1

Nije smjena prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića izazvala našu reakciju, već je našu reakcija izazvala sirova sila i nekontrolisana politička moć, izjavio je prim. dr. Senad Maksić na današnjoj pres-konferenciju o stanju na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Smjene se dešavaju, i da su češće bilo bi dobro, ali ali ih treba raditi na ljudski način i na mjestima i u ambijentu koji je najprikladniji za to. To je Kolegij Klinike za ortopediju i traumatologiju. Svi smo mi smijenjeni sa svojih dosadašnjih funkcija i to je sasvim normalno. Ali način nije najprikladniji“, kazao je dr. Maksić i nastavio:

Mi smo odbili da budemo egzekutori smjene, da napišemo optužnicu koja ne postoji i zato se kažnjavamo. Možda, da smo tihi saučesnici, nama bi se otvorila svjetla budućnost, ali ne znam da li iko od nas više može svariti takve stvari. Radi se o nekontrolisanoj političkoj moći i surovoj sili. Kvalitet i reference kod nas više izgleda nisu bitne. Šutnjom i ne činjenjem ne želimo biti nijemi posmatrači totalitarnog ambijenta. Borimo se za svoja osnova ljudska prava i slobode da kažemo što će nekome možda biti neugodno. Iza nas ne stoji nikakva politička moć i mašinerija, već kvalitet, stručnost i bh. patriotizam“, izjavio je prim. dr. Maksić.

On je kazao da je sa generealnom direktoricom KCUS-a prof. Sebijom Izetbegović razgovarao o dopunskom radu.

Svaki problem se mistifikuje da se od njega napravi nešto čime se manipulira. Privatni rad kako zovu nije privatni rad. To je dopunski rad. Pravo je pitanje za profesoricu – zašto smo primorani da radimo dopunski rad. Je li mislite da je nama nakon 8 sati neko uživanje raditi još 2-3 sata? Dopunski rad je sramota  za nas, za KCUS i za našu državu. Zašto? Zato što su naše plate 1.700 – 1.800 KM. A oni koji nam spočitavaju dopunski rad, to su licemjeri koji parkiraju auta od 300.000 KM, imaju lance privatnih firmi, većinom farmaceutskih i trguju s KCUS-om i imaju nama obraza to reći“, kazao je dr. Maksić.

Generalne direktorica KCUS-a već 7-8 godina je na rukovodećim pozicijama i u upravnim odborima i ima visoka primanja. Rekao sam da nam daju plate 4-5 hiljada KM i neka uhapse svakoga ko zaradi marku mimo toga. Mi tražimo sredstva za pristojan život, a nikakva bogatstva“, izjavio je prim. dr. Maksić.

On je istakao da se zabrana rada privatno odnosi na samo 20. ljekara.

Svi ostali rade na pet mjesta. Svi oko generalne direktorice rade privatno i dan danas. Rade po osiguravajućim društvima i ostalim firmama – potpuno nesmetano. Mi tražimo neka zakon bude isti za sve“, rekao je prim. dr. Maksić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.