Uhapšen Josip Šimić

Vijesti 05. sep 201719:23 > 19:27
N1

Josip Šimić uhapšen je po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, potvrdila je za N1 portparola Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Šimića su uhapsili pripadnici SIPA-e. Kako javlja Žurnal, uhapšen je zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente.

Bavčić je za N1 kazala da se Šimić trenutno nalazi u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) gdje se vrši kriminalistička obrada nad uhapšenom osobom. O cijelom slučaju će se sutra oglasiti iz SIPA-e potvrđeno je za N1 iz ove institucije.

Šimić je Tužilaštvu BiH nedavno dostavio dokumente, za koje u Tužilaštvu KS sumnjaju da su krivotvoreni, o navodnim prisluškivanjima v. d. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV Ružice Jukić. 

Povodom cijelog slučaja danas su se oglasili iz Tužilaštva BiH.

“Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), dostavila izvještaj o poduzetim radnjama, u kojem se između ostalog navodi da internom kontrolom u okviru SIPA, nije utvrđeno postupanje te agencije u vezi sa navedenim događajem, koji se odnosi na tajno praćenje i nadzor komunikacija navedenih osoba. Ističemo da će Tužilaštvo BiH u suradnji sa SIPA, a po potrebi i ostalim policijskim agencijama, nastaviti sa provođenjem svih potrebnih istražnih radnji u cilju rasvjetljavanja okolonosti i činjenica važnih za donošenje tužiteljske odluke, a o čemu će javnost biti informirana. Tužilaštvo BiH i SIPA od svog osnutka, 2004. godine, imaju dobru, izravnu i svakodnevnu suradnju i već 13 godina zajednički rade na borbi protiv svih oblika kriminala u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti, saopćili su iz Tužilaštva BiH”, navode iz Tužilšatva BiH.

Podsjetimo, Tužilašvo BiH je nedavno saopćilo kako su im dostavljeni dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji odnosno praćenja Gordane Tadić, te transkripti razgovora između Ružice Jukić i Gordane Tadić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.