RTRS odgovorio RAK-u

RTRS

Direktor RTRS-a Draško Milinović, na pres-konferenciji u Banjaluci osvrnuo se na izjave i postupke Regulatorne agencije za telekomunikacije BiH (RAK) koje je ovaj javni emiter u posljednja dva mjeseca kaznila dva puta, na ukupan iznos od 74.000 KM po dva osnova.

RTRS se žalio Savjetu RAK-a, koji u roku od 30 dana treba da kao drugostepeni organ donese odluku. Pred upravnim odjeljenjm Suda BiH biće najavljeno je pokrenut upravni spor.

Najava direktora Regulatorne agencije za telekomunikacije BiH da će u provođeenju odluke RAK-a učiniti sve što je na raspolaganju posebno je izazvala reakcije na RTRS-u zbog pitanja novinara da li to uključuje i asistenciju policije.

“Zadnji put je SFOR 1996. ili 1998. godine, ne mogu se sjetiti, asistirao uzurpaciji imovine RTRS-a. Danas izrečene prijetnje ni u kom slučaju neće promijeniti stav RTRS-a”, kaže Draško Milinović.

Objašnjava da je 2006. u Ženevi Evropska regulatorna agencija donijela smjernice o prelasku sa analognog na digitalni signal u cijeloj Evropi po kojima je svaki regulator u sve jednoj zemlji morao da pripremi dolazak digitalnog signala. Za BiH je zadnji rok bio 2015. godina.

“Da se razumijemo, regulator nije učinio prethodne radnje i kada je RTRS-u dodijelio dozvolu za emitovanje na 32. kanalu na kojem je bio i K3, ali analogno, došlo je do problema do kojih je došlo. Objasnite mi kakve veze ima RTRS s tim ukoliko je regulator dao RTRS dozvolu da emituje na tom kanalu? RTRS ima saradnju sa komercijalnom TV kućom K3 i niko nema ništa protiv K3, oni su kolateral nerada RAK-a. Da li bi iko od vas prisatao da vam kažu dajte vašu imovinu na korštenje bez ikakave naknade? Riječ je o imovini RS, RS je osnivač RTRS, prava i obaveze po Zakonu vrši NSRS, imovina – ne postoji država gdje nije ustavna kategorija, nemamo zakon koji reguliše oblast. Mi u ovome vidimo primjenu sile od strane organa i institucija iz Sarajeva na imovinu RS”, naveo je on.

Suština priče je, kaže Milinović, da ne možete digitalni signal prilagođavati analognom.

“Stav da RAK ima zakonsku osnovu za ovo ponašanje nema veze sa elementarnim osnovama prava kažu u RTRS-u”.

Zbog čega je problem da ustupi signal (kada je to BHRT uradio), pitali su novinari na što Draško Milinović odgovara odgovorom.

“Postavite pitanje BHRT-u i RAK-u da li je BHRT na Velikom Žepu morao preusmjeriti frekvenciju analognog signala jer je imao smetnju digitalnog signala iz Srbije”.

Novinarka pomenute K3 iz Prnjavora pitala je zašto je RTRS ipak prekinuo saradnju sa ovom tv kućom u smislu ranije razmjene materijala? Milinović je izjavio da nije upoznat sa tim, te da je moguće da je stvar nesporazuma ljudi koji rade na dnevnoj osnovi zbog novonastale situacije.

Novinar BN Televizije Vladimir Kovačević pitao je direktora RTRS-a da li prati Evropsko prvenstvo u košarci, aludirajući na činjenicu da javni servis zbog velikog interesovanja javnosti za utakmice, posebno Srbije, nije obezbijedio tv prava.

“Ja lično? Ja više volim tenis”, odgovorio je direktor RTRSa.

Objasnio je da zbog preskupih tv prava javni servisi u BiH gube utakmicu sa mnogo bogatijim kablovskim operaterima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.