Druško: Voljela bih da je Vučić posjetio Vijećnicu

Vijesti 08. sep 201720:55 > 21:25
N1

Gosti emisije Crvena linija na N1 televizija na N1 bili su novinarka Dženana Karup Druško iz Sarajeva, Dragan Đukanović sa FPN u Beogradu i politolog Davor Gjenero iz Zagreba. Teme emisije bili su međudržavni odnosi BiH, Hrvatske i Srbije.

Davor Gjenero koji se nalazio u zagrebačkom studiju N1 televizije kazao je da Zagreb i Beograd imaju problem jer iz tih gradova dolazi određena razina dociranja BiH na koji način se ona mora urediti.

Nažalost, čini mi se da bi za BiH bilo najbolje kad bi i Beograd i Zagreb Hrvatima i Srbima u BiH ponavljao jednu rečenicu koju je permanentno u 10 godina predsjedničkog mandata ponavljao Stjepan Mesić: ‘Sarajevo je glavni grad i u Sarajevu morate riješiti svoje probleme’. Taj dijalog između Srba, Bošnjaka i Hrvata je jedna stvar, a bilateralni odnosi triju država druga stvar. U području bivše Jugoslavije često imamo intenciju da se odnosi posmatraju asimetrično. Odnosno kada funkcionira osovina Beograd Zagreb onda i regija postaje stabilnija. To je retorika koja ne poštuje temeljna načela koja unutar EU države u susjedstvu moraju funkcionisati. Države moraju biti ravnopravne i moraju međusobno govoriti s jednakom snagom. Nama se pogotovo za BiH događa da imamo asimetrični pristup, a da Beograd i Zagreb zbog pristutnosti svoje nacionalne zajednice u BiH tu državu promatraju ne kao ravnopravnog političkog partnera“, smatra Gjenero.

Novinarka Dženana Karup Druško u sarajevskom studiju N1 televizije je komentarišući posjetu Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini kazala da je voljela da je predsjednika Republike Srbije posjetio Viječnicu, jedan od gradskih simbola.

Danas je SNSD izdao saopćenje gdje se posjeta Vučića BiH objašnjava kao posjeta Istočnom Sarajevu. Kao lider susjedne države koji je došao u glavni grad sa porukama kakve jesu, ja bih voljela da je Aleksandar Vučić nakon što je izašao iz Predsjedništva BiH posjetio naprimjer Vijećnicu kao gradski simbol gdje smo prije rata svi učili i da je simbolično rekao da će Vijećnici, recimo, pokloniti 1.000 knjiga. Ali on je istog trenutka iz Predsjedništva BiH otišao u Istočno Sarajevo, gdje načelnik Istočnog Sarajeva govori da je upoznao predsjednika Srbije sa istorijom Istočnog Sarajeva… Gospodo, ta općina je nastala 1993. godine tako što su tenkovi izašli na ulice i opkružili taj dio Sarajeva. Nakon toga, Vučić je mogao pričati šta hoće. Latinska izreka kaže “Djela, a ne riječi“, kazala je Karup Druško.

Dragan Đukanović iz beogradskog studija N1 televizije je poručio: “Možemo se vraćati u prošlost koja je bolna i traumatična, ali u međudržavnim odnosima moramo gledati nešto više u budućnost.”

Na pitanje je li odgovornost zemalja jednaka za rat, Gjenero je odgovorio:

Najveći dio odgovornosti iz prošlosti leži na Republici Srbiji. Hrvatska ima svoj dio odgovornosti, ima svoj dio odgovornosti i iz ratnog razdoblja, posebno kada je riječ o sudbini stradalih u završnim operacijama oslobođenja Hrvatske Bljeska i Oluje, a posebno kada se radi o stradanju civilnog stanovništva. Pitanje je li to treba postavljati Srbija ili to Hrvatska treba riješiti kao svoje unutarnje pitanje.”

Dragan Đukanović je kazao da je bošnjačka politika pod velikim utjecajem Turske, na što je burno reagovala Dženana Karup Druško.

Paušalno i nonšalantno izlazite s tvrdnjom da se bošnjačka politika konsultira sa Turskom za sve ozbiljne poteze. Radite to ničim izazvano. Kompletna osovina Dodika i Moskve ide preko Beograda. Nemojte izokretati stvari. Ponekada mi postane dosadno, da ne kažem frustrirajuće učestvovati u ovakvim emisijama gdje vi iz Beograda raspravljate o stvarima u BiH. Molim kolege s N1 da mi iz Sarajeva jednu emisiju raspravljamo o tome šta se dešava u Srbiji“, izjavila je Karup Druško.

Đukanović je kazao da “Srbija ima neriješena pitanja u regionu”, a da je trenutno glavni odnos Beograda i Prištine. “Ne treba prenaglašavati niti jedne relacije u regionu. Bitno je konsolidovati odnose s Hrvatskom, kao i s BiH, Crnom Gorom i Makedonijom. Normalizacija odnosa Beograda i Prištine možemo očekivati narednih mjeseci.

Vučić je jučer u Sarajevu izjavi da Srbija poštuje suverentitet i integritet BiH. Da li je Vučić trebao poslati jače poruke kako bi pokazao da je svojevrsni politički lider u regiji?

Srbija ima ahilovu petu regionalne politike u činjenici da odnose u regiji i dalje vidi asimetrično. To dokazuje što se neki dan događalo s opozivom Ambasade Srbije u Makedoniji i cijela dinamika koja je nakon tog nečuvenog poteza postignuta. To je na neki način nastavak politike koja je bila primjenjena prema Makedoniji i Crnoj Gori kada su priznale Kosovo“, smatra Gjenero.

N1

Karup Druško je kazala da “posljednji potez Vučića vezan za povlačenje osoblja iz Ambasade u Makedoniji pokazuje nesigurnost”, koja je počela od dešavanja pokušaja državnog udara u Crnoj Gori.

Tu su zatim dešavanja na Kosovu, onda makedonskom Sobranju gdje je bio srbijanski agent, do ovoga što je uradio sa najavljenom deklaracijom koja je izazvala negativne reakcije u BiH.”

Đukanović je istakao da nema potrebe za trkom ko će biti lider. “Bitno je da zajedno nastavimo u kontekstu evropskih integracija što je brže moguće.”

Nedavno je formiran tim za pisanje “Deklaracije o očuvanju srpske nacije”. Kako je prihvaćeno u Beogradu i šta to znači? U BiH je to nastavljeno kao nastavak koncepta Velike Srbije?

Dragan Đukanović je odgovorio: “Ona je najavljena prije mjesec i formiran je tim za njeno pisanje. Meni nije poznat sadržaj. Ukoliko je u načelu dobrosusjedstva, za poštovanje Dejtonskog sporazuma i očuvanje svih država regiona, ne vidim da bi mogla nešto naštetiti.Bilo kakva ideja o Velikoj Srbiji je poražena, kao i ideja o Velikoj Hrvatskoj ili Velikoj Albaniji. Nema mega država.”

Karup Druško deklaraciju ne vidi pozitivno, naprotiv.

Ne radi se o dobrosusjedskim odnosima, već se odnosi samo na Srbe, u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i na Kosovu. Ta poruka je vrlo jasno i zato implicira ideju Velike Srbije. Ona je opasna od trenutka kada se izašlo s njom. Mi stariji se sjećamo kada je Milošević okupljao Martića, Karadžića i ostale. Nepotrebne su takve stvari. Istinska saradnja podrazumijeva nešto drugo.”

N1

Gosti Crvene linije na N1 televiziji su prokomentarisali i odnos Hrvatske prema BiH.

Gjenero smatra da u Hrvatskoj ima dosta ljudi sa relativnim utjecajem na političku javnost koji bi BiH rado sveli na svojevrsnu hrvatski politički dominion.

Međutim taj politički mentalitet nije dominantan. SLažem se s Izetbegovićem kada govori o pokušaju minimiziranje problema koji su nastali u trenutku sukoba HVO-a i Armije BiH gdje je nedvojbeno Hrvatska ili pomagala ili poticala taj sukob. To je jedna od crnih točaka bilateralnih odnosa Sarajeva i Zagreba i o tome treba ozbiljno razgovarati i nači način kako će hrvatska politika kompenzirati izrazito štetne stvari koje su bile počinjene. Rat je u Hrvatskoj završio u savezništvu Armije BiH i hrvatske vojske koja je postignuta Splitskim sporazumom između Izetbegovića i Tuđmana“, kazao je on.

Karup Druško je kazala da prvostepena presuda haškoj šestorci nije prva presuda ulozi Hrvatske u ratu u BiH, već peta.

Hrvatska je bila agresor, odnosno radilo se o međunarodnom konfliktu sa prisustvom Hrvatske na teritoriji druge zemlje. Najviše političkih reakcija izaziva taj udruženi zločinački poduhvat Prlića i ostalih. To nije prva presuda i nije prvi put da Zagreb traži da budu prijatelji suda. Hrvatska je mislila da je na međunarodnom planu završila priču o prošlom ratu kada je Ante Gotovina oslobođen. Ali nisu očekivali da će vrlo brzo uslijediti priča o Herceg Bosni, gdje je direktno po presudi uključen hrvatski sud. Hrvatska je puno mudrija od Srbije i pokušava poduprijediti koliko može da presuda ne govori o udruženom zločinačkom poduhvatu“, kazala je gošća Crvene linije.

Karup Druško je naglasila da presude Međunarodnog suda pravde u Hagu ostaju zauvijek i daju ogroman doprinos međunarodnom pravu.

U ovom trenutku ni Haški tribunal ne zna koliki je obim naslijeđa. Istraživačima iz cijelog svijeta baza je Hag i njegove arhive. Za Hrvatsku je bitno da se isključi hrvatski vrh, a da presuda bude za Prlića i druge.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.