Hanka Vajzović: Hoće li se ujediniti DF i SDP?

Vijesti 09. sep 201709:37 > 10:31
N1

Gošća Novog dana bila je Hanka Vajzović, zastupnica Demokratske fronte u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Ona je komentirajući situaciju oko početka gradnje Pelješkog mosta, kazala da je suština da su se na jednom prostoru sudarila dva interesa koja su apsolutno opravdana.

Ocijenila je da cijela priča duboko ispolitizirana.

”Problem je što su na jednom mjestu sudarena dva interesa. Drugo je pitanje koliko je uopće naša politika bliža onome kako je otpjevala Dubioza kolektiv ili briga o interesu države, javnim dobrima i građanima koji čine to društvo”, kazala je Vajzović i dodala:

”Sada ostaje još jedno pitanje koje se postavlja. Ja tvrdim da je pitanje politike, ali drugo pitanje je šta dalje, kako ćemo iz ovoga izaći. Ne mogu nagađati”, rekla je.

Komentirajući navode predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o velikom broju potencijalno opasnih državljana Bosne i Hercegovine, Vajzović je kazala da su takve izjave tendenciozone i da nisu dobronamjerne.

”Ne zvuči dobronamjerno, iskreno ne znam što treba toliko susjednoj Hrvatskoj. Naprosto ne ide da budeš konstitutivan u jednoj državi, a da se zoveš građaninom druge. Nije lijepo ni za koga. Zvuči nedobronamjerno, štaviše rekla bih vrlo tendenziocizno da se markira BiH. Zna se kakve posljedice mogu biti”, dodala je Vajzović.

Zajednička sjednica glavnih odbora Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Demokratske fronte (DF) bit će održana danas u Sarajevu.

”Rano je govoriti o tome da će se DF vratiti SDP-u. Ko zna u budućnosti. Ono što danas imamo, jednu takvu sjednicu, rekla bih da jeste vrijeme nešto mijenjati. Bili smo skupa, pa smo se razilazili. Ono što je bilo nije valjalo. Promijenilo se nešto. Tvrde da su očistili svoje redove i okrenuli se nekim drugim vrijednostima. Ne moramo se fizički ujediniti, važan je cilj. Krajnje je vrijeme da se neke stvari poslože”, zaključila je ona.

Zajednička sjednica zakazana je za 11 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.