Predsjednik Udruženja logoraša Mostar odgovorio Kitarović

Vijesti 10. sep 201716:19 > 16:25
N1

Mislim da će drugostepenom presudom Haški sud bivšim čelnicima tzv. Herceg-Bosne potvrditi Udruženi zločinački poduhvat kako bi se na neki način barem zadovoljila pravda, kazao je za N1 Safet Nožić, predsjednik Udruženja logoraša Mostar.

U nedjelju je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tokom gostovanja u emisiji TNT na televiziji N1 izjavila kako će Haški sud “izgubiti kredibilitet” ukoliko se drugostepenom presudom bivšim čelnicima tzv. Herceg-Bosne potvrdi Udruženi zločinački poduhvat.

Grabar-Kitarović je ovaj slučaj uporedila sa Slobodanom Milioševićem, nakon čije je smrti obustavljen postupak u Haagu. Isto tako navodi, nekadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko, nisu među živima, pa smatra da su na Sudu duhovi koji se ne mogu braniti.

Nožić je ove izjave hrvatske predsjednice ocijenio kao politiziranje.

“Kada su išle presude protiv Srbije i bivših oficira JNA tada je za Hrvatsku Haški sud bio legalan i priznat, a sada bi kao trebao izgubiti kredibilitet”, objašnjava Nožić.

Predsjednik Udruženja logoraša Mostar se nada da će Haški sud potvrditi prvostepenu presudu protiv Prlića i drugih.

“Kao laik, kao čovjek koji je bio 11 i po mjeseci u logorima HVO-a mislim da će biti potvrđeno kako bi se barem na neki način zadovoljila pravda”, zaključio je za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.