Poruka Evropi: BiH nije nikakva baza terorističkih grupa

Vijesti 12. sep 201717:20 > 18:26
N1

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tvrdila je da se u BiH nalazi nekoliko hiljada radikalista, austrijski šef diplomatije da se ženama u Sarajevu plaća da se pokrivaju, a češki predsjednik da BiH može postati nova baza takozvane Islamske države.

Danas – oštar i jednoglasan odgovor predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministra sigurnosti i šefova svih obavještajno-sigurnosnih agencija. Poruka – BiH nije nikakva baza terorističkih grupa.

Zastava takozvane Islamske države vijorila se u Maoči posljednji put 2015. godine. Ali je već bila skinuta prije nego što su pripadnici SIPA-e došli na teren. Poslije toga, 2016. godine pojavila se medijska vijest da je ponovno istaknuta zastava ISIL-a, ali nikada nije zvanično potvrđeno da je riječ o simbolu ove terorističke organizacije. Analizirajući posljednje dvije godine, zaključak nadležnih je:

Da se zastave ISIL-a ne vijore u BiH“.

Odgovor je to na učestale medijske natpise ali i izjave pojedinih evropskih dužnosnika o tome da se u BiH nalazi pet do deset hiljada radikalista, te navodni kampovi za obuku terorista. Sarajevo je odlučilo pobiti ove, kako navode neistine, i to na sastanku Zvizdića sa ministrom sigurnosti i šefovima obavještajno-sigurnosnih agencija.

Mi ne raspolažemo takvim podacima, mi demantujemo takve podatke. Ako ih neko ima, pogotovo naši susjedi, mi ih pozivamo da nam te podatke i dostave“, kazao je Denis Zvizdić.

Premda su na sastanku bili, između ostalih, šef OSA-e Osman Mehmedagić i direktor SIPA-e Perica Stanić, na pitanja novinara odgovorali su jedino Zvizdić i Mektić. Zajednički zaključak je da nadležne agencije odlično sarađuju, zbog čega dvije godine nije bilo terorističkih akata u BiH. Dapače, niti u jednom od 143 teroristička akta ISIL-a u svijetu nije učestvovao nijedan građanin BiH. Međutim, državni ministar priznaje da nisu tako rijetke situacije da su obavještajne službe presrele pokušaje priprema eventualnih teroristlčih napada.

Presijecamo određene događaje koji mogu imati veze sa terorizmom. Naše službe identifikuju pojedince i radnje“, istakao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Prema zvaničnim podacima, od 2012. godine do danas, na sirijsko-iračkom ratištu boravilo je ukupno 240 državljana BiH. Njih 54 je prije odlaska na spomenuto ratište živjelo u dijaspori. U Siriji i Iraku je trenutno 116 bh. državljana. Od ukupno 55 državljana BiH koji su se vratili s pomenutih ratišta, njih 44 se nalazi u BiH, deset u zemljama Zapadne Europe i jedan u zatvoru u Turskoj. 23 ih je pravomoćno presuđeno. Podaci o hiljadama potencijalnih terorista u BiH su zlonamjerne i izmišljene, tvrde danas nadležni, mada je takva saznanja svojevremeno iznosio i bivši šef OSA-e.

Obavještajno-sigurnosne agencije u BiH do sada su nosile breme nefunkcionalnosti zbog međusobnog ignorisanja. Nakon ovog sastanka rečeno je da su zabilježile odlične rezultate. Premda ministar Mektić i rukovoditelji ovih agencija svakodnevno komuniciraju, javnost nema često priliku da rukovoditelje ovih institucija, poput direktora OSA-e, SIPA-e i DKPT-a, vide na jednom mjestu. Međutim, novinarima nije promaklo da na ovom sastanku nije bilo predstavnika Tužiteljstva BiH, koje je nadležno za procesuiranje krivičnog djela terorizma. Predsjedatelj Vijeća ministara je rekao da su oni pozvani, ali da se sastanku nisu odazvali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.