Erna Mačkić za N1: Da li će Haag pustiti Mladića u Srbiju?

Vijesti 15. sep 201718:08 > 18:11
N1

Vlada Srbije juče je dala garancije za privremeno puštanje na slobodu osumnjičenom za ratne zločine pred haškim tribunalom Ratku Mladiću, radi liječenja.

Ovo je drugi pokušaj da se Ratko Mladić pusti na privremenu slobodu zbog liječenja. Garancije za liječenje generala Ratka Mladića ranije je Tribunalu ponudila Rusija, ali je ona odbijena uz obrazloženje da on ima adekvatnu zdravstvenu njegu u Holandiji.

O ovoj temi za N1 govorila je Erna Mačkić, urednica Balkanske istraživačke mreže u Sarajevu, koja je kazala da garancije koje je dala Srbija – nisu ništa neuobičajeno.

“Slučaj Mladić nam je interesantan, u odnosu na druge predmete. Očekuje se prvostepena presuda, ali ovo nije jedini slučaj. Stanišić, Simatović, jedan od njih je na slobodi. Garancije koje je dala Srbija je nešto što se dešava. Mislim da Haag neće dozvoliti to u slučaju Mladića”, kazala je.

Zbog čega?

“Riječ je o tome što se Mladić dugo skrivao, bio je jedan od najtraženijih bjegunaca. Lice koje se pušta na liječenje mora da ispoštuje proceduru Haaga u kojoj je niz mjera. I dodjeljuju se od optuženog do optuženog”, kazala je.

Ko je zadužen za nadzor u slučaju puštanja?

“Vlada Srbije. Oni se obavežu da će ispoštovati sve mjere Tribunala”, izjavila je.

Porodice žrtava minulog rata u BiH negoduju, a kakav bi bio odnos prema Haagu u slučaju da odobre puštanje Mladića na liječenje u Srbiju?

“Sa aspekta žrtava, to je neprihvatljivo. Svjedoci smo kako je Mladić pronađen u Srbiji, bile su i nagrade za informacije, pronašao se čovjek. Bio je u Beogradu. Mislim da zbog toga neće biti pušten. Sa aspekta žrtava nije korektno da se pusti zbog svega onoga što mu se stavlja na teret. Ne mogu govoriti da je krivac prije presude, ali optužnica je teška”, kazala je Mačkić za N1.

Podsjećamo, presuda Ratku Mladiću pred Tribunalom u Haagu očekuje se krajem mjeseca novembra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.