Otac "prvog" Bosanca za N1: Ko može osporiti da sam Bosanac

Vijesti 23. jan 201510:23 > 10:27
N1

U emisiji Novi dan javljao se otac prvog Bosanca Kemal Šalaka. Šalaka je, naime, 20. aprila prošle godine dobio sina Faruka kojeg je želio prijaviti kao Bosanca. No, u opštini su mu nudili opcije: Bošnjak, Srbin, Hrvat ili ostali.

Kemal Šalaka nije jedini roditelj koji je svoje dijete u matične knjige želio upisati kao Bosanca, ali je jedini, ili prvi, koji se odlučio za to pravno izboriti.

Na pitanje kako se zapravo upustio u tu bitku, Šalaka je rekao: “Cijela priča je manje-više poznata. Samo sam htio da prijavim dijete i kao i svaki roditelj, na pitanje u obrascu da li se želim izjasniti o nacionalnoj pripadnosti djeteta, ja sam upisao ono što želim da upišem, a kako mi u opštini to nisu dali, cijela priča je tako počela”.

Šalaka je komentarisao i probleme s kojim se suočavao te je kazao: “Od prvog maja je ta borba trajala. Dakle desetak dana poslije rođenja djeteta pa do prije nekoliko dana kada sam dobio obavještenje od advokata da će djetetu u nacionalnost biti upisan Bosanac”.

N1

“To je moje pravo, ja nisam znao ni za kakve Zakone. To je samo namjerna ili slučajna zluopotreba Ustava BiH. Miješaju se nacionalna i etnička pripadnost. Ko može da stanovniku Bosne ospori da se izjasni kao Bosanac. U opštini sam pitao koji je to član Ustava koji kaže da ne mogu dijete da upišem kao Bosanac i koga treba da pitam kako da dijete upišem”, dodao je.

Na komentar kako Šalaka i njegov advokat Nedim Ademović naglašavaju da ova odluka ne nameće izbor ili jedno ili drugo, već mogućnost da se bude i jedno i drugo, Šalaka je rekao: “Ja sam etnički Bošnjak, ali prvenstveno sam Bosanac. Ne znam šta je to problem”.

“Neka radi ko god šta hoće i kako hoće. To je lična stvar svakog čovjeka. Mene je nazvalo nekoliko ljudi i reklo da će slijediti moj primjer. Moja porodica i ja ćemo svi zajedno otići u opštinu da nam se upiše da smo Bosanci”, zaključio je otac prvog Bosanca.